eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: RUNSTUDIO/Getty Images

Máshogy iszunk, mint a pandémia előtt

Több országban is aggasztó mértékben nőtt az otthoni italfogyasztás a koronavírus-járvány lezárásai alatt egy új kutatás szerint. Van azonban kivétel is.

Nagy-Britannia területén 20 százalékkal nőtt meg az italozáshoz köthető halálesetek száma 2020-ban a megelőző évhez képest. A tendencia 2021-ben is fennmaradt, annak ellenére, hogy a lezárások megszűntek. Az Institute of Alcohol Studies júliusban nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a magas rizikófaktorú nagyivók száma is emelkedett az országban, aminek egészségügyi és gazdasági következményei egyaránt vannak.

A kutatás szerint a kevés vagy közepes mennyiségű alkoholt fogyasztók mérsékelték bevitelüket, míg a nagyivók tovább emelték. A kutatók arra figyelmeztettek, hogy a romló ivási szokások miatt egymillióval több kórházi felvételre kerülhet sor, ami a következő 20 évben becslések szerint 1,2 milliárd fontba kerülhet a brit egészségügyi rendszernek, írja a Euronews.

A kivétel: Franciaország

Nem minden országban figyelték meg ugyanakkor ezt a trendet. Franciaországban a Coviprev kutatás kérdezett rá az életmódbeli változásokra: a franciák negyede fogta vissza alkoholfogyasztását a pandémia első két évében, 65 százalék pedig ugyanannyi alkoholt fogyasztott, mint korábban. A franciák tizede emelt az adagon. A koronavírus másban azért rontott az általános egészségügyi helyzeten.

A dohányosok negyede például többet fogyasztott

az általa preferált dohánytermékből, mint annak előtte. Az okok közt az unalmat, az élvezetet és a tennivalók hiányát emelték ki. A több alkoholt vagy dohányterméket fogyasztóknál a stressz és a depresszió nagy veszélye is jelen volt.

Sok német kért segítséget

Az Európa egyik legnagyobb alkoholfogyasztó nemzetének számító Németországban megugrott az italozás miatt orvosi segítséget kérők aránya a pandémia alatt. Az Anonim Alkoholisták segélyvonalán megduplázódott a hívások száma - kezdetben nőtt az alkoholfogyasztás, majd az emberek szembesültek annak problémás következményeivel.

"Sokan kihasználták korábban a munkahelyüket vagy a bejárást arra, hogy ihassanak, viszont ez egyre kevesebb ember számára elérhető lehetőség.

Az emberek elkezdtek otthon inni, családjuk pedig szembesült ezzel a jelenséggel,

már nem tudták titkolni" - fogalmazott az Anonim Alkoholisták egy szóvivője.

Az olasz adatok is megugrottak

Olaszországban is rontott az alkoholfogyasztáson a pandémia: a nagy rizikójú alkoholfogyasztók száma 24 százalékkal nőtt, a tinédzserek közt pedig már több lány ivott rendszeresen, mint fiú. A magas rizikójú alkoholfogyasztók száma a nők körében egész magas életkorig, a 60 évesek korosztályáig nőtt.

Kontrollálatlan alkoholfogyasztás alakult ki

az elszigeteltség, a gazdasági problémák és a szorongás miatt.

Az online kiskereskedelemben és a házhoz szállításban 181-250 százalék között nőtt az alkoholeladás az országban.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×