eur:
393.07
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Grunge Flag of EU on cracked surface as background
Nyitókép: AlxeyPnferov/Getty Images

A jogállamiság magyarországi helyzetét bírálja az unió megbízottja

A francia zöldpárti politikus főleg a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció miatt aggódik.

Papíron minden rendben van, de a valóságban nincs igazi demokrácia Magyarországon – mondta az rtl.hu-nak adott interjúban Gwendoline Delbos-Corfield, akinek vezetésével új, 30 oldalas jelentés készült a jogállamiság magyarországi helyzetéről. A francia EP-képviselő váltotta a visszavonult Judith Sargentinit, akinek korábbi EP-jelentése nagy vitákat váltott ki.

Az interjúban szó volt arról, hogy az előző jelentés hitelességét igencsak megkérdőjelezte az antiszemitizmus magyarországi helyzetéről tett megállapítás. Viszont Gwendoline Delbos-Corfield szerint az előző jelentésben csupán egyetlen oldal foglalkozott antiszemitizmussal és azok a megállapítások is lényegében helytállóak. Ennek alátámasztására megemlítette a Soros György elleni kampányt. Viszont elutasította azt a bírálatot, hogy az általa vezetett tényfeltáró bizottság a magyar származású amerikai üzletember által működtetett szervezetektől tájékozódott volna.

Mint mondta

az újabb jelentést az Európai Tanács, a Velencei Bizottság és az OLAF információira támaszkodva készítették.

Erős túlzás lenne ezeket a szervezeteket is Soros György érdekkörébe sorolni – hangoztatta a francia EP-képviselő. Mint mondta, egyedül a sajtóval kapcsolatban kérdeztek meg civil szervezetek, de ebben a témában is elsősorban olyan elismert nemzetközi csoport véleményére hagyatkoztak, mint amilyen a Riporterek Határok Nélkül. Gwendoline Delbos-Corfield úgy látja, hogy a kormánypárt médiatúlsúlya torzítja a magyar demokráciát és így még a választások eredménye is megkérdőjelezhető.

Az uniós jelentéstevő igen rossz véleménnyel volt Varga Judit igazságügyminiszterről, aki szerinte saját propagandacéljaira használta fel budapesti találkozójukat. A miniszter olyan képet közölt, amelyen az látszik, mintha hatalmas létszámfölényben lett volna az uniós bizottság, pedig pontosan ugyanannyian voltunk, mint a magyar tárgyaló delegáció – közölte a francia zöldpárti képviselő.

A portál arról is érdeklődött, hogy az újabb jelentésnek vajon milyen hatása lehet az Európai Unióban, hiszen az előzőnek sem lett jóformán semmi következménye. Erre Gwendoline Delbos-Corfiled azt válaszolta,

a korábbi jelentés is hozzájárult ahhoz, hogy befagytak a Magyarországnak járó EU-s források.

A francia képviselő még hozzátette, szerinte a magyar kormány egyre inkább elszigetelődik az unión belül és már a környező országok vezetői is gyanakodva figyelik Budapest politikáját.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×