eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Az Európát Ázsiával összekötő Boszporusz híd Isztambulban 2014. december 11-én. A 1510 méter hosszú híd a város Ortaköy európai kerületét köti össze az ázsiai oldalon fekvő Beylerbeyi kerülettel.
Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Lopott ukrán gabonával bukhatott le egy orosz hajó

A járművet a török hatóságok tartóztatták föl. Rakományának eredete tisztázatlan.

A török vámhatóságok feltartóztattak egy az oroszok által megszállt ukrán régióból indult, gabonát szállító hajót – közölte Ukrajna törökországi nagykövete. Vaszilij Bodnar – az Euronews tudósítása szerint – elmondta, hogy együttműködnek a török hatóságokkal, és hogy a hajó jelen pillanatban a törökországi Karasu kikötőjének bejáratánál áll.

A Zhibek Zholy az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszk kikötőjéből a török Fekete-tenger partján fekvő Karasu felé indult, rakományának származási helye viszont tisztázatlan. Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy gabonát lop az általuk ellenőrzött ukrajnai területekről, Moszkva viszont tagadja ezeket a vádakat.

Az eset kapcsán a BBC azt írja, hogy a hajó indulásáról szóló videós híradást több Kreml-barát Telegram-csatornán is megosztották, és hogy a felvételt a kikötőről készült műholdas felvételekkel összevetve megerősítették, hogy a képsor Bergyanszkban készült június 28-a reggelén, pontosan két nappal azelőtt, hogy Zaporizzsja régió Moszkva által kinevezett vezetője a Telegramon bejelentette, hogy „több hónapos késedelemmel elhagyta az első hajó a bergyanszki kereskedelmi kikötőt. 7000 tonna gabona tart baráti országok felé.”

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Zhibek Zholy a törökországi Karasu kikötőben rakodna ki, vagy folytatná az útját a Boszporuszon keresztül egy eddig nem tisztázott célállomás felé. A hajó tulajdonosa a KTZ Express nevű kazahsztáni cég, akik a Reutersnek elmondták, hogy egy orosz cég bérelte ki a hajót. A cég beszélt az érintett felekkel, és közölte, hogy kivárják, amíg tisztázódik a helyzet a török kikötőben.

(Címlapképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×