eur:
386.71
usd:
358.3
bux:
69070.65
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Two industrial pipelines and valves with red wheels on plastered wall background, banner, space for text. 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Kazahsztán lehet az EU megmentője

Ütközőzónát alkothatna az ország.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök olaj- és gázszállítmányokat helyezett kilátásba az Európai Uniónak.

"Kazahsztán kész szénhidrogén potenciálját felhasználva stabilizálni a helyzetet a globális és európai piacokon" - idézte a hivatala a kazah államfőt, aki a nap folyamán Charles Michellel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökével folytatott telefonbeszélgetést.

Tokejev szerint Kazahsztán egyfajta ütközőzónát alkothat, amely kiegyenlítheti az energiaelosztást kelet és nyugat, illetve észak és dél között. A kazah elnök ezzel összefüggésben szorgalmazta, hogy

az EU alternatív szállítási folyosókat építsen ki, egyebek között a Kaszpi-tengeren.

Hírügynökségek felidézték, hogy az ásványkincsekben gazdag, kemény kézzel vezetett Kazahsztán tagja az Oroszország vezette Eurázsiai Gazdasági Uniónak és a szovjet utódállamok egy részét tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB). Utóbbi katonai alakulatokkal támogatta a helyi vezetést az év elején, hogy úrrá tudjon lenni az országban kitört zavargásokon. Mindemellett Kazahsztánban aggályok is vannak Moszkva erős befolyásával szemben, sokan például orosz területi igényektől tartanak az ázsiai ország északi részén. Kazahsztán például nem állt ki egyértelműen Oroszország mellett az ukrajnai hadművelet kérdésében. A szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon pedig Tokajev kijelentette, hogy nem fogja elismerni a kelet-ukrajnai szakadár területek függetlenségét.

Címlapról ajánljuk
Elemzés: Európa két évtized alatt megduplázta a Kínától való függését

Elemzés: Európa két évtized alatt megduplázta a Kínától való függését

Az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi forgalom a hatszorosára növekedett az elmúlt húsz évben – mondta az InfoRádióban a Nézőpont Intézet gazdasági elemzője. Talabér Krisztián arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság tavaly 11 milliárd euró értékben importált termékeket Kínából, míg az export elérte a másfél milliárd eurót.

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Alaposan megkeverte a kártyákat Putyin: váratlan húzása évekig tartó háborút vetít előre

Alaposan megkeverte a kártyákat Putyin: váratlan húzása évekig tartó háborút vetít előre

Miután újraválasztották és beiktatták Vlagyimir Putyin orosz elnököt, az alkotmány szerint új kormány kinevezésére kerül sor. Bár a miniszterelnöki pozíciót továbbra is Mihail Misusztyin foglalja el, és a kormány legtöbb tagja a helyén maradt, történt egy fontos váltás, ami különösen az ukrajnai háború szempontjából hozhat jelentősebb változásokat: távozik az eddigi védelmi miniszter, Szergej Sojgu, helyébe pedig a közgazdász végzettségű Andrej Belouszov kerül. Mit jelent ez a csere a háború kilátásait illetően? – az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×