eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Ausztráliában már a méhek is karanténban vannak

Több millió méhet zártak kaptárakba és százezreket kell elpusztítani a szigetországban az ázsiai méhatka nevű parazita miatt.

Sydney egy kikötőjében fedezték fel először a parazitát, de azóta onnan 100 kilométerre található területeken is megjelent: megjelenése dollármilliókba kerül majd az ausztrál mézágazatnak, írja a BBC cikke.

Ausztrália eddig mentes volt az ázsiai méhatkától, amelyek világszerte a méhekre a legnagyobb kárt jelentő paraziták. Most a méhészek nem mozgathatják a kaptárokat, a méheket és a méhsejteket sem addig, amíg nem kapnak zöld jelzést.

A szezámmag nagyságú atkák legyengítik a kolóniákat, majd végeznek tagjaival azáltal, hogy vírusokat adnak át nekik és gyakorlatilag belőlük táplálkoznak.

Új-Dél-Wales hét méhészetében is megjelentek a paraziták, ezek 10 kilométeres körzetében meg fognak semmisíteni minden kaptárat. Ez nagyjából 400 méhkolóniát érint. A 25 kilométeres körzetben található kaptárakat megfigyelés alá helyezik.

Mindezen túl a nem érintett méheket karanténba helyezik, ami kulcsfontosságú a paraziták terjedésének megfékezésére. Ha az ázsiai méhatka tovább terjed, az az ágazat számára évente 18 milliárd forintnak megfelelő összegű veszteséget okoz.

Ausztrália élelmiszertermelésének körülbelül egyharmada a méhek végezte beporzástól függ, a mandula, alma és avokádó termelése szempontjából is nagyon fontosak ezek a rovarok - ahogy világszerte

hatalmas szerepet játszanak a mezőgazdaságban.

"A méhek termelési rendszerünk szerves részét képezik. Ez nem csak az ipar, hanem a közösség számára is komoly aggodalomra ad okot" - mondta Ian McColl, az Új-Dél Wales-i mezőgazdasági termelők képviselője.

Queenslandben és Victoriában már felszámoltak másféle méhatka-.kolóniákat, a gazdák arra számítanak, hogy a következő néhány nap kritikus lesz a járvány elleni küzdelemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×