eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül folytat megbeszélést a moszkvai Kremlben 2022. május 27-én. Az előző napon Putyin az ukrajnai helyzet fejleményeiről, valamint az élelmiszerválság lehetséges megoldásairól beszélt telefonon Mario Draghi olasz kormányfővel.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik pool/Mihail Mecel

Vlagyimir Putyin: a gazdasági villámháborúnak nincs esélye

Az orosz elnök szerint a szankciók többet ártanak a nyugati államoknak, mint az orosz gazdaságnak.

A tervezettnél később kezdődött el Vlagyimir Putyin orosz elnök beszéde a Szentpétervári Nemzetközi Fórumon. A Kreml indoklása szerint kibertámadás érte a rendezvény rendszerét, még csütörtökön.

Az orosz elnök azt mondta: az Egyesült Államok úgy tesz, mintha nem ismerné fel, hogy vannak más nagyhatalmak is a világon. Szerinte a nyugati államokra még mindig az előző századi gondolkodásmód a jellemző, vagyis a többi államot gyarmatként kezelik, és megpróbálják elszigetelni vagy eltörölni az általuk rossznak tartott országokat.

Vlagyimir Putyin az orosz gazdaságot sújtó szankciókat őrültségnek és esztelenségnek nevezte. Szerinte a nyugati országok megpróbálják megtörni Moszkvát, de a gazdasági villámháborúnak nincs esélye a sikerre a kezdetektől fogva.

Az orosz elnök szerint a szankciók többet ártanak azoknak, akik kivetették őket.

Az EU 400 milliárd dollárt veszíthet a szankciók miatt

- emelte ki.

Azt mondta, az EU elveszítette politikai szuverenítását a háborúra adott válaszokkal, és az egyenlőtlenségek tovább fognak növekedni.

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy Moszkva képes jelentősen növelni a gabona- és műtrágyaexpotrot, enyhítve a krízist. A gabona exportját 50 millió tonnára tudják emelni.

Putyin szerint nem volt könnyű döntés az általa speciális hadműveletnek nevezett háború megindítása, de erre Oroszországot kényszerítették, és a cél a donbaszi emberek megvédése volt.

Reméli, hogy sikerül növelni a gázszállításokat más útvonalakon. Moszkva nyitott gazdaságot hirdet, és várja a befektetőket, mert nagy lehetőségeket kínál - tette hozzá.

Oroszország egy erős, szuverén nemzetként lép be a következő korszakba - mondta Putyin.

"Határozottan ki fogjuk használni a jelenlegi idők nyújtotta hatalmas lehetőségeket, és még erősebbek leszünk."

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×