eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Youtube

Megszólaltak az Ukrajnában halálra ítélt britek családtagjai

A családtagok az ukrán és a brit kormány közbenjárását szorgalmazzák: állításuk szerint a két férfi ukrán csapatokhoz való csatlakozásában nincs semmi törvényellenes.

A 28 éves Aiden Aslint és a 48 éves Shaun Pinnert egyaránt azzal a váddal ítélték el, hogy zsoldosok. Mariupolban fogták el őket még áprilisban, majd a Donyecki Népköztársaság bírósága elé állították őket.

Az orosz Interfax hírügynökség szerint bűnösnek találták őket zsoldos tevékenységben és a hatalom megragadására és a népköztársaság alkotmányos rendjének megdöntésére irányuló cselekmények elkövetésében, írja a Sky News.

A család reakciója

Aiden Aslin családja nyilatkozatot tett közzé az ítélet kapcsán, amelyben azt állítják: a férfiak egyik sem zsoldos, soha nem is volt az.

"Szívünk minden szeretetével szeretjük Aident. Shaunnak és neki, mint az ukrán hadsereg tagjainak, tisztelet járna ki háborús fogolyként"

– írják.

A családtagok reménykednek abban, hogy az ítéletet felülbírálják: azt kérik mind az ukrán, mind a brit kormánytól, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy minél hamarabb biztonságban hazatérhessenek.

"Elképzelni is alig tudjuk, min mehetnek most keresztül. Nagyon aggasztó a fejlemény ügyükben" – szerepel a közleményben.

Egyikük helyi nőt vett el

Aslin bátyja szerint a hír sokkolta a családot és időre van szükségük annak feldolgozására.

"Nemrég tudtuk meg mi is, édesanyám a külügyminisztériummal tárgyal" – mondta.

A Sky News januárban Ukrajnában mindkét férfival készített interjút: Pinner akkor azt mondta, ukrán nőt vett feleségül, és megvan minden joga arra, hogy ott legyen.

"Hosszú időbe telt, mire integrálódtam a helyi közösségbe, a fiúk jól tudják, hogy nem háborúturista vagyok. Szervezett egységnél vagyok,

a kormánynak dolgozom szerződéses katonaként,

megpróbáltam távol tartani magam az önkéntes egységektől és a milíciától" – mondta akkor.

Az oroszok kivégzőosztag elé állítanák őket

Az orosz hadsereg ugyanakkor az ukrán színekben harcoló külföldieket nem fogadja el másként, mint zsoldosként: Moszkva szerint ha valakit elkapnak, az legjobb esetben is hosszú börtönbüntetésben reménykedhet.

Ha a két brit férfi halálos ítéletét végrehajtják, fegyveres kivégzőosztaggal kell szembenézniük. Mindketten fellebbeznek. Egy harmadik oroszbarát erők által elfogott brit harcos, a 35 éves Andrew Hill jelenleg bírósági tárgyalásra vár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×