eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay

Német gazdasági szakértők: az importvám hatékonyabb lenne a szankcióknál

Az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók csak hosszabb távon érik el a teljes és egyben kívánt hatást. Több tekintélyes német gazdasági szakértő azon a véleményen van, hogy hogy az orosz energiaimportra kivetett vámok a szankcióknál hatékonyabb reagálást jelentenének az Ukrajna ellen indított orosz háborúra.

A müncheni központú Ifo gazdaságkutató Intézet szakértői szerint az Oroszországból származó energiaimportra kivetett behozatali vámok hatékonyabb szankciós intézkedést jelentenének az orosz gazdasággal szemben, mind az embargó.

Az intézet és a Frankfurter Allgemenie Zeitung című német újság felméréséből kitűnt: a megkérdezett szakértők 70 százaléka úgy vélte, hogy a vámok révén minimálisra lehet csökkenteni az Oroszországnak történő kifizetéseket. Ugyanakkor az európai energiaellátás biztonságára való hatásokat alacsonyabb szinten lehetne tartani.

A megkérdezett szakértők mintegy negyede ugyanakkor egy sor problémára is figyelmeztetett. Így egyebek között arra, hogy az uniós vámok a fogyasztói árak növekedéséhez vezetnének, az importőrök ugyanis megkísérelnék, hogy a magasabb ráfordításokat a fogyasztókra terheljék.

Figyelmeztettek arra is, hogy Oroszország a földgáz esetében erősebb tárgyalási pozícióval rendelkezik, mind az olaj vagy a szén esetében. Azaz a földgázt illetően az importőrök játéktere az árat illetően korlátozottabb. Abban viszont a szakértők messzemenően egyetértettek, hogy

a klasszikus szankciók csak közép-, illetve hosszú távon hatnak.

Megfogalmazásuk szerint a nyugati országok átfogó gazdasági szankciói ugyan hatásosak, de többnyire csak jelentősnek számító időbeli eltolódással.

Alexander Libman, a berlini Kelet-Európa Intézet szakértője annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a szankciók nem olyan eszközt jelentenek, amelyekkel rövid távon gazdasági hatások érhetők el. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kezdeti időszakban csekély hatással vannak Oroszország Ukrajna elleni háborújának menetére, illetve az orosz cselekvőképességre.

Libman ebből kiindulva azzal számol, hogy a közelmúltban elhatározott uniós olajembargó az árakra való hatása miatt rövid távon többletbevételeket eredményez Oroszország számára. A szakértő szerint az embargó tartósan csak a jövő évben hathat ki az orosz bevételekre, illetve az orosz olajkitermelésre.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×