eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Mark Rutte, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) vezetője sajtótájékoztatót tart Hágában 2021. március 22-én. Az NL Times holland hírportál értesülése szerint Rutte, akinek pártja az előző heti hollandiai parlamenti választásokon 35 mandátummal első helyre került, nem zárja ki a koalícióra lépés lehetőségét a törvényhozásba beválasztott, radikális jobboldali Helyes Válasz 21 (JA21) párttal.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Phil Nijhuis

Olajembargó: Mark Rutte igazat adott Magyarországnak

A holland kormányfő pár nappal korábban még eltérően vélekedett.

„Úgy gondolom, a teljes képhez el kell ismernünk, hogy Csehország, Szlovákia és Magyarország nehéz helyzetben vannak, mert orosz olajat használnak. És mert a finomítóik csak ezzel a bizonyos nyersolajjal működnek” – nyilatkozta a Politicónak Mark Rutte holland miniszterelnök a hétfő-keddi EU-csúcs első napjának végén.

„Ebben az értelemben tehát szerintem igazuk van” – tette hozzá a holland kormányfő, aki néhány nappal ezelőtt CNBC amerikai tévécsatornának adott interjújában még úgy fogalmazott: bár Magyarország ellenáll a hatodik EU-s szankciócsomagnak, a végén el fogja azt fogadni.

Mark Rutte ugyanakkor a most elfogadott megállapodásról azt mondta: nem igaz, hogy az olajvásárlás lehetőségének további biztosítása Orbán Viktor nagy győzelme lenne. Jelezte: nem csak Magyarország fejezte ki aggodalmát az olajembargó saját gazdaságára gyakorolt hatása miatt.

Ami a mentesség időtartamát illeti, azt mondta, erről a vezetők döntenek majd: „A következő Európai Tanácson visszatérünk a kérdésre. Természetesen fel kell mérnünk, hogy mennyi időbe telik az olyan országoknak, mint Magyarország, hogy átalakítsák a finomítóikat, mi tekinthető észszerű időtartamnak” – idézi a 24.hu Rutte nyilatkozatát.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×