eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Bombakráter egy orosz támadás után a Donyeck régióbeli Szoledarban 2022. május 24-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andrij Andrijenko

Volodimir Zelenszkij: mindent el akarnak pusztítani a Donyeck-medencében

"Folytatjuk, amíg minden célt el nem érünk" - mondta Szergej Sojgu.

Az orosz hadsereg igyekszik szorosabbra fűzni erejét a kelet-ukrajnai Donyec-medencében Luhanszk térségében, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint fokozta támadását azzal a céllal, hogy "mindent elpusztítson".

"A Luhanszki területen az oroszok minden irányból egyszerre nyomulnak előre" - közölte Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó a Telegram közösségi oldalon.

"A helyzet a Donyec-medencében rendkívül nehéz - mondta Zelenszkij. - Az orosz hadsereg minden erejét, amellyel még rendelkezik, bevetette (ebben) a támadásban, mert mindent el akar pusztítani."

"Folytatjuk a különleges katonai műveletet, amíg minden célt el nem érünk" - hangsúlyozta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Azt is hangsúlyozta, hogy Moszkva hosszan tartó támadásra készül Ukrajnában.

Az ukrán vezérkar szerint

Moszkva a szárazföldi csapatok támogatására egyre inkább beveti légi erejét.

Szerhij Gajdaj "egyre intenzívebb ágyúzásról" számolt be, és azt állította, hogy "az orosz hadsereg célja Szeverodonyeck, a Luhanszktól északnyugatra fekvő stratégiai fontosságú város teljes megsemmisítése".

"Mi előőrs vagyunk, amely visszatartja és vissza is fogja tartani a támadást. Az ellenséges hadsereg túlereje ellenére győzni fogunk, mert a földünkért harcolunk" - mondta, a Luhanszki terület helyzetét összehasonlítva Mariupol térségéével.

"Az orosz offenzíva a Donyec-medencében

kíméletlen harc, a második világháború óta a legnagyobb európai földön.

Felszólítom partnereinket, hogy gyorsítsák fel a fegyverek és lőszerek szállítását" - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Zelenszkij elnök is ismételten "nehézfegyvereket, rakétagránátokat, harckocsikat, hajóelhárító fegyvereket és egyéb fegyvereket" kért.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×