eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Vienna
Nyitókép: adisa/Getty Images

Újabb változásra készülhetnek az Ausztriába utazók

A koronavírus-járvánnyal van összefüggésben, enyhítő intézkedés lép hamarosan hatályba.

Ausztriában június 1-jétől a kereskedelemben és a tömegközlekedési eszközökön is felfüggesztik a koronavírus-járvány miatt elrendelt maszkviselési kötelezettséget három hónapra - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Johannes Rauch egészségügyi és Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter. A kórházakban és az idősotthonokban továbbra is kötelező a maszkviselés.

Ausztriában legutóbb április közepén lazítottak nagyobb mértékben a járványellenes óvintézkedéseken a fertőzöttek csökkenő számára hivatkozva.

Rauch és Edtstadler azzal indokolta a döntés ideiglenes jellegét, hogy a koronavírus-világjárvány még nem ért véget. A miniszterek szerint a jelenlegi csak egy "lélegzetvételnyi szünet", és ősszel ismét szélesebb körben lehet szükség a maszkra.

Minden forgatókönyv abból indul ki, hogy ősszel újabb óvintézkedésekre lehet szükség

- hangsúlyozta Rauch.

A hatóságok szakértői értékelések hatására nyár végéig meghosszabbították a koronavírus elleni általános oltási kötelezettség felfüggesztését.

Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter már március elején bejelentette, hogy egy szakértői bizottság javaslatára Ausztria június 1-jéig felfüggeszti az oltási kötelezettséget, mert az nem arányos az uralkodó omikron változat okozta járvány súlyosságával. Az országban ekkor 70 százalék körüli volt az átoltottság.

Az alpesi köztársaságban február eleje óta kötelező a koronavírusi elleni védőoltás. A korábbi rendelkezések értelmében március 15-től akár 3600 eurós pénzbírsággal is sújthatták azokat, akik megtagadták az oltás felvételét. A törvényt azonban egyelőre nem alkalmazták.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×