eur:
385.78
usd:
354.84
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Felborult vasúti szerelvények az északkelet-indiai Dima Hasao kerületben történt földcsuszamlás helyszínén 2022. május 16-án. A heves esőzések okozta áradásokban és földcsuszamlásokban eddig legkevesebb nyolc ember vesztette életét.
Nyitókép: MTI/AP

Félmillió indiai menekül árvizek miatt, a fővárosban pedig a hőség fojtogat

Asszám államban a monszunt megelőző heves esőzések miatt kell százezreknek elhagynia otthonát: heten fulladtak meg eddig az árvizekben. Eközben Új-Delhiben hőség pusztít, ötven fok körüli a hőmérséklet.

1500 asszámi falut érint, hogy a Brahmaputra, a világ egyik legnagyobb folyója az utóbbi három napban kilépett medréből. Az állam nagy részét heves esőzések sújtják, a felhőszakadás pedig az előrejelzések szerint a következő két napban is folytatódik, írja a CNN.

"Több mint 500 ezer ember érintett, az árvízhelyzet egyik óráról a másikra vált kritikussá" - mondta Pijush Hazarika, Assam vízügyi minisztere a Reutersnek, hozzátéve, hogy az elmúlt három napban hét ember fulladt vízbe. Az indiai hadsereg katonái kétezer, az esőzések miatt otthonaikban ragadt embert szabadítottak ki az elmúlt napokban.

Dimas Hasao kerületben a legkatasztrofálisabb jelenleg a helyzet, ahol

mind a vasúti, mind a közúti közlekedés lehetetlenné vált - az esőzés a síneket és az utakat egyaránt elmosta.

A helyi hatóságok szerint a folyó vízszintje a továbbiakban is emelkedni fog.

Eközben az indiai városok a hatalmas hőséggel küzdenek: főként Új-Delhit érinti rosszul a meleg, mely egyébként Dél-Ázsia nagy részébe tapasztalható.

A hőhullám miatt az elmúlt hetekben több indiai és pakisztáni iskolát is bezártak, a forróság negatív hatással van a termésre, és az áramellátásban is problémákat okoz. Az emberek nem hagyják el otthonukat, ha megtehetik, de szakértők még így is azon töprengenek, túlélhető-e egyáltalán hosszú távon ekkora hőség.

A világ egyik legmelegebb városában, a pakisztáni Szindh tartományban fekvő

Jacobabadban múlt vasárnap 51 fokot mértek,

egy nappal korábban pedig 50 Celsius-fokot. Az indiai Delhiben a hőmérséklet vasárnap meghaladta a 49 Celsius-fokot.

Címlapról ajánljuk
Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya
Verőcei hajókatasztrófa

Őrizetben a nagyobbik hajó kapitánya

Elmulasztott segítséget nyújtani, emiatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a nyugdíjazás előtt álló, rutinos hajóst. 25 tanú kihallgatása már megtörtént.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra

Ebrahim Raiszi politikai karrierjét az iráni vallási és politikai berendezkedés iránti fundamentalista hozzáállás jellemezte. Az igazságszolgáltatás és a vallási elit ranglétráján keresztül emelkedett fel, hogy meghatározó konzervatív politikussá váljon, akit szinte mindenki Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető lehetséges utódjának tartott. Halálával politikai vákuum alakulhat ki a perzsa államban, amely újra felszínre hozhatja a társadalmi feszültségeket, miközben Raiszi regnálása alatt Irán még elszigeteltebbé vált a nemzetközi porondon. Az teheráni utódlás alapjaiban határozhatja meg, hogy mi lesz az Izraellel egyre kiélezettebbé váló viszonnyal, ami az egész Közel-Kelet jövőjét meghatározhatja. De halála még az ukrajnai háborúra is kihathat, mert kérdéssé válhat az orosz hadseregnek küldött fegyverszállítmányok jövője.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 12:15
×
×
×
×