eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Emmanuel Macron francia elnök érkezik a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 csúcstalálkozójára Newquay repülőterén 2021. június 11-én, a csúcstalálkozó nyitónapján.
Nyitókép: MTI/EPA/Jon Rowley

Új kormányt állít össze Emmanuel Macron

Távozik az eddigi francia kormányfő.

Emmanuel Macron francia elnök megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat - jelentette a Le Figaro című francia lap, amely arról is tudósít, hogy Jean Castex eddigi kormányfő az Elysée-palotában benyújtotta lemondását.

A lap emlékeztet arra, hogy a francia alkotmány értelmében az elnöknek a kormányfő távozása után 48 órán belül meg kell neveznie az új kormányfőjelöltet, s ebben szabad keze van.

Macron eddig nem nyilatkozott senkinek arról, hogy kikkel számol az új kormányban, de a Le Figaro megjegyezte:

az új kormányzatnak össze kell hangolnia "a változást a folyamatosságban".

Az új kormányfő személyét Macron még hétfőn este bejelenti.

Az áprilisban tartott, kétfordulós elnökválasztáson Emmanuel Macron kényelmes többséggel aratott győzelmet, ám a voksolás második fordulója, április 24 óta nem foglalkozott a kormányalakítással. A Le Figaro megjegyzi: 22 nap telt el a választás óta, s ezzel Macron lett az a francia elnök, aki a legtöbbet várt a választási győzelem után a kormányalakítással. Charles de Gaulle 1965-ben húsz napig tartó egyeztetés után jelölte ismét Georges Pompidou-t kormányfőnek.

A francia politikusok egymás után nyilatkoznak a sajtónak arról, hogy milyen kormányfőre lenne szüksége az országnak. Francois Bayrou centrista politikus, aki korábban jobboldali kormányokban volt oktatási miniszter, úgy véli: "tapasztalt" és "empatikus" kormányfő kellene. Édith Cresson baloldali politikus, volt miniszterelnök pedig szívesen látna nőt a Matignon-palotában, azaz a miniszterelnöki hivatalban. Cresson a le Journal du Dimanche című lapban vasárnap megjelent interjújában "sok bátorságot" kívánt a leendő kormányfőnek.

Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×