eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Tüzérségi támadás miatt megsemmisült lakóház Harkivban 2022. március 23-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Andrzej Lange

Deák András: brutális gazdasági visszaesés vár Ukrajnára

Ukrajnának a fejlettebb területein folynak a harcok, így nem meglepő, hogy jelentős gazdasági visszaeséssel számolnak – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Intézetének tudományos főmunkatársa.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szakértői szerint idén legalább 30 százalákkal fog csökkenni az ukrán GDP. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Intézetének tudományos főmunkatársa szerint ha egy ország területén folynak a harcok, ráadásul ilyen intenzitással, akkor 20 százalék alatt nem állnak meg ezek a számok. Az EBRD-é mérsékelt előrejelzés, mert a Világbank 45 százalékos csökkenést becsült – tette hozzá Deák András.

Kifejtette, hogy a háború mindegyik szektort érintette. "Ukrajna fejlettebb része a keleti terület volt. Azokban a megyékben, ahol most háborúznak, kétszer-háromszor nagyobb volt az egy főre jutó GDP, mint a nyugati megyékben, és ez főleg a nehéziparnak volt köszönhető" – mondta Deák András. A nyugat-ukrajnai területeken is leszerelik a gyárakat, mert nem lehet megszervezni a termelést, pedig ott nem folynak harcok.

Oroszország bruttó hazai terméke az előrejelzések szerint 10 százalékkal zsugorodhat. A szakértő szerint a csökkenés a szankciók miatt leginkább az exporttevékenységet érintik, illetve azokat a területeket, amelyek technológiailag nagyobb mértékben függnek a nyugati technológiáktól. Visszaesik a nyugati cikkek, autók, luxuscikkek, számítógépek fogyasztása, mert nem jutnak be az országba.

A szankcióknak érezhető hatása van az orosz mindennapokban is – mondta Deák András. "A legelemibb fogyasztási cikkekből volt hiány, az intimbetéttől az inzulinig, és mindenki szembesül ezzel. Nyilvánvalóan egy nagy városi környezetben jobban, mint egy falusiban, de nincs kivétel."

A szakértőt arról is kérdeztük, hogy mi lehet a jövője a lengyel–ukrán együttműködésnek.

"Abban biztosak lehetünk, hogy a lengyelek egyértelműen ki fognak állni az ukránok mellett, de hozzá kell tenni azért, hogy nem ugyanabban a ligában játszanak. Lengyelország az Európai Unió és a NATO tagja, míg erre Ukrajnának a jelen helyzetben nincsen esélye, így nem igazán tudnak egyenlő szerepet játszani. Lengyelországnak szövetségesekre van szüksége ahhoz, hogy Ukrajna mellett lobbizzon az EU-ban és a NATO-ban. Az egy másik dolog, hogy Ukrajnában milyen kapcsolatokat tart fönn Varsó, éppen ezért nem gondolnám azt, hogy a V4-es együttműködést Ukrajnával lehetne helyettesíteni" – fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×