eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Koronavírus-tesztelésre váró, védőmaszkot viselő emberek Peking üzleti negyedében 2022. április 25-én. A kínai főváros egyes részein tömeges tesztelést kezdtek meg, miután 23-án 21 új esetet azonosítottak. Minthogy az új esetek egy részét a város fontos üzleti központjának számító, keleti Csaojang kerületben azonosították, a kerület lakóit és az ott dolgozókat három körben vetik alá nukleinsavas vírustesztelésnek.
Nyitókép: MTI/AP/Andy Wong

Peking a járvány(intézkedések) szorításában

Három napon át naponta tesztelik a kínai nagyváros lakosságát, de alig van pozitív eset.

Tömegközlekedési korlátozásokat vezettek be Pekingnek a koronavírus-járvány szempontjából magasabb kockázatúnak ítélt részein, jóllehet a tömeges tesztelések mellett a napi esetszám szerdán továbbra is alacsony maradt a városban.

A helyi egészségügyi bizottság szerdai jelentése szerint

az elmúlt egy napban 52 új fertőzöttet azonosítottak Pekingben.

A városban április 25. óta a lakosság zöme - mintegy 21,8 millió ember - már legalább négy körben esett át nukleinsavas tesztelésen. Keddtől pedig a lakosságot három napon át naponta tesztelik. A jelenlegi, április 22. óta tartó járványhullám során Pekingben 505 fertőzöttet regisztráltak.

A kínai fővárosban szerdán több mint 40 metróállomást - vagyis az összes metróállomás csaknem tíz százalékát - zárták le ideiglenesen, továbbá 158 buszvonal közlekedését függesztették fel. A tömegközlekedési korlátozások zömét a város keleti felén fekvő Csaojang kerületben alkalmazták, ahonnan a jelenlegi járványhullám során a legtöbb helyi esetet jelentették.

A mintegy 3,5 millió lakosú Csaojangban továbbá otthoni munkavégzést rendeltek el csütörtöktől, amikor a munka ünnepéhez kapcsolódó, ötnapos munkaszünet után a dolgozók nagyrésze ismét visszatér a munkába.

Egy keddi bejelentés szerint a pekingi óvodákban, illetve az általános,- és középiskolákban május 11-éig nem térhetnek vissza a jelenléti foglalkozásokhoz és oktatáshoz.

A szerdán véget érő munka- és tanítási szünetet követően pedig a pekingi hatóságok egyelőre meg nem határozott ideig fenntartják azokat a szigorú korlátozásokat, amelyeket a szünet alatt alkalmaztak a vírus terjedésének megakadályozására. Ezek alapján egyebek mellett az éttermek csak kiszállításra vehetnek fel rendelést, és azok a közösségi helyek, amelyek fogadhatnak vendégeket, csupán a kapacitásuk felén üzemelhetnek. Egy sor szolgáltatónak, a többi közt edzőtermeknek, szórakozóhelyeknek, és moziknak továbbra is zárva kell tartaniuk.

Azokra a közösségi helyekre, amelyek nyitva tarthatnak, csupán 48 órán belül készült, negatív PCR-teszt eredménnyel engednek be embereket.

A teljes egészében április eleje óta vesztegzár alatt álló Sanghajban mindeközben az elmúlt tizenhárom napon át folyamatosan csökkent az újonnan azonosított fertőzöttek napi esetszáma. Szerdán a helyi hatóságok 4982 új esetről számoltak be - közülük 4722-en nem rendelkeznek a Covid-19 tüneteivel. Olyan lakónegyedekben, ahol 14 napja nem azonosítottak újabb fertőzötteket, enyhítették a szigorú kijárási tilalmat, ám jellemzően így is csak háztartásonként egy-egy ember hagyhatja el rövid időre a lakónegyedet vásárlás céljából. Bár a csökkenő esetszám és a intézkedések bizonyos szintű mérséklése reményt kelt a lezárások miatt különféle nehézségekről - egyebek mellett akadozó élelmiszer- és egészségügyi ellátással - panaszkodó lakosságban, a hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy mikor várható a vesztegzár feloldása a városban.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×