eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Koronavírus-tesztelésre váró, védőmaszkot viselő emberek Peking üzleti negyedében 2022. április 25-én. A kínai főváros egyes részein tömeges tesztelést kezdtek meg, miután 23-án 21 új esetet azonosítottak. Minthogy az új esetek egy részét a város fontos üzleti központjának számító, keleti Csaojang kerületben azonosították, a kerület lakóit és az ott dolgozókat három körben vetik alá nukleinsavas vírustesztelésnek.
Nyitókép: MTI/AP/Andy Wong

Friss levegőhöz jutott egy hónap után a sanghajiak egy része, Pekingben szigorítottak

Sanghaj 16 kerületéből ötben léphettek végre utcára a helyiek.

Sanghajban egy hónapja tartanak a lezárások, melyek első enyhítéseként a lakosság nagyjából ötöde ismét az utcára léphetett, valamint a szupermarketek is megnyithatták kapuikat a vásárlók előtt.

Pekingben viszont a helyzet egyelőre nem változott: a tömeges tesztelések újabb körét rendelték el, hogy meg tudják fékezni a vírus terjedését, írja a Reuters.

Biciklizni nem volt szabad

Sanghajban lakóövezetről lakóövezetre eltérő szabályok érvényesek: van, ahol

csak a háztartás egyetlen tagja hagyhatta el a lakást,

legfeljebb három órára, a legtöbben pedig nem ülhetnek autóba, de még csak biciklire sem: ez a közösségi médiában poénok forrásává is vált. Egy felhasználó, aki a lezárások ideje alatt közös élelmiszer-rendeléseket szervezett, most szamarat hirdetett eladásra, hogy azt alternatív élelmiszer-szállító eszközként használhassák.

Kína más országokkal ellentétben, amelyek jelentősen enyhítették vagy akár teljesen feloldották a koronavírusra vonatkozó korlátozásokat, semmi jelét nem adja annak, hogy eltérne az eddigi zéró Covid alapelvtől. Ezért súlyos gazdasági árat vállalt, és a hosszú ideje tartó elszigeteltség hatalmas személyes áldozatokat is követel a hosszan tartó elszigeteltségre kényszerített millióktól.

Marad a zéró Covid

Sokan jövedelemkieséssel, élelmiszer-beszerzési nehézségekkel, valamint sürgősségi egészségügyi ellátáshoz és más alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés súlyos nehézségeivel küzdenek. Mindez ritkán tapasztalt elégedetlenséghez vezetett egy érzékeny évben, amikor Hszi Csin-ping elnök ősszel precedens értékű, harmadik vezetői ciklusra készül.

A hatóságok szerint a zéró Covid stratégiájának a célja a lehető legtöbb élet megmentése.

A járvány kezdete óta a hivatalos adatok szerint mindössze 5112 ember hunyt el koronavírus miatt az országban. Sanghaj május másodikán két új áldozatot jelentett.

Pekingben még csak most szigorítottak

Pekingben második hete tart a járvány: naponta több tucat új esetet regisztrálnak, tömeges vizsgálatokra tesztelést vezettek be a fertőzések lokalizálása és elkülönítése, valamint

a sanghaji zárlat elkerülése érdekében.

A 22 milliós főváros a szerdáig tartó ötnapos munka ünnepén, amely hagyományosan az éttermek és az idegenforgalom egyik legforgalmasabb időszaka, szigorított a korlátozásokat. A 16 pekingi kerületből tizenkettőben május 3-5. között további három alkalommal végeznek teszteket, ahogyan az az előző héten is történt.

A főváros éttermeiben nem lehetett étkezni, egyes lakóházakat lezártak. A legtöbb más helyszín vagy zárva volt, vagy negatív PCR-tesztet kértek a látogatóktól. Az utcák csendesek voltak, mivel sok lakos attól tartott, hogy karanténba kerülhet, ha kiderül, hogy egy fertőzött közelében tartózkodott.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×