eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Emmanuel Macron francia elnök (b) és Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetőjének elnökjelöltek televíziós vitája egy berni lakásban 2022. április 20-án, négy nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Alessandro Della Valle

Szakértő: bár Macron megnyerte az elnökjelölti tévévitát, a mozgósítás egy másik kérdés

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint ha a tévévita mindent eldöntene, a regnáló francia elnök már bonthatná is a pezsgőt.

Emmanuel Macron jelenlegi elnököt találták meggyőzőbbnek a tévénézők a francia elnökjelöltek szerda esti vitájában Marine Le Pennel szemben.

A baloldali szavazók is Macront látták jobbnak, ami akár a vasárnapi elnökválasztást is eldöntheti - mondta az InfoRádiónak Soós Eszter Pteronella Franciaország-szakértő, a Milton Friedman Egyetem adjunktusa.

"A sajtóvisszhang egyértelműen a regnáló elnököt hozta ki győztesnek, de ennél megbízhatóbb és reprezentatívabb adat, hogy egy éjszaka készült felmérésben résztvevők 59 százaléka Macront látta jobbnak" - mutatott rá. Megjegyezte: persze a számok önmagukban nem mondanak semmit a vita hatásáról, ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a versenyben harmadik helyen "végzett" Jean-Luc Mélenchon szimpatizánsai is inkább Macron felé húznak.

Azt kommentálva, hogy az 5 évvel ezelőttinél mérsékeltebb hőfokon zajlott a vita, Soós Eszter Petronella elmondta, 5 éve Marine Le Pen volt a "támadó", most inkább Emmanuel Macron, aki nem állt bele abba a helyzetbe, hogy ő a regnáló elnök, akinek védekeznie kell, mert az eredményei alapján támadják.

A vita témái voltak:

  • vásárlóerő
  • európai külpolitika
  • idősgondozás
  • kórházak ügye
  • biztonság, migráció
  • környezetvédelem.

"Marine Le Pen igyekezett hatékony üzeneteket megfogalmazni többek között a Mélenchon-szavazóknak" - tette hozzá a szakértő, megjegyezve, hogy a mérések szerint ez egyelőre nem sikerült.

A vita "talán legerősebb részének" nevezte a francia elnök részéről az orosz témát.

"Emmanuel Macron azt ragasztotta Marine Le Penre, hogy tulajdonképpen amikor Oroszországgal tárgyal, a bankárával tárgyal, ezért kiszolgáltatott Oroszországnak. Marine Le Pen egyébként elhatárolódott az orosz agressziótól, Emmanuel Macron viszont nagyon sokszor mondta el a vitában az ezzel kapcsolatos bankáros üzenetet. Erre nagyon nehezen mondott Marine Le Pen bármit" - fejtette ki Soós Eszter Petronella.

Öt éve kétharmados győzelmet aratott Macron Le Pennel szemben. Hogy döntő lehet-e a Mélenchon-szavazók második fordulós döntése, azzal kapcsolatban úgy fogalmazott, a vita előtt 54-55-56 pontot mutattak a mérések Macron mellett, ez stabilizálódhat vagy nőhet a következő napokban, a vita alapján nem valószínű, hogy Le Pen fordít. A mozgósítás viszont egy másik kérdés, emiatt még nyitott lehet a küzdelem a szakértő szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×