eur:
393.01
usd:
363.06
bux:
72119.05
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
KHARKIV, UKRAINE - APRIL 14: An inside view of a residential building in Kharkiv, damaged and partially destroyed after shelling, on April 14, 2022 in Ukraine. (Photo by Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Éhínség fenyeget Mariupolban

Robbanások voltak több ukrán város térségében.

Összesen 2557 civilt evakuáltak csütörtökön Ukrajna harcok sújtotta térségeiből - jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

A tájékoztatás szerint körülbelül 2300-an érkeztek Zaporizzsjába, köztük 290-en a blokád alatt álló Mariupolból, további 220-an pedig a kelet-ukrajnai Luhanszkból.

A napokban várhatóan folytatódnak a harcok Luhanszk és a Donyec-medence térségében.

Helyi sajtóforrások szerint péntek hajnalban erős robbanásokat hallottak Kijev környékéről, valamint a dél-ukrajnai Herszon városából.

David Beasley, az ENSZ római székhelyű Élelmezési Világprogramjának vezérigazgatója az AP hírügynökségnek csütörtökön adott interjújában a Mariupolban rekedteket fenyegető éhínségre figyelmeztetett, és

az ukrajnai humanitárius válság romlására hívta fel a figyelmet.

Emlékeztetett arra, hogy mivel Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, a harcok következményét a kelet-európai országtól távol élők is meg fogják érezni.

Kiemelte, hogy a segélymunkások csak nagyon nehezen érik el a konfliktuszónában rekedt civileket, kiemelve, hogy a fokozódó üzemanyaghiány a segélyszállítmányokat is érinti.

"Ez nemcsak az elkövetkezendő néhány napra vonatkozik, a következő hetekben és hónapokban minden még nehezebbé válhat" - fogalmazott Beasley, kiemelve, hogy Mariupolban több mint 100 ezer civil rekedt áram, ivóvíz és gáz nélkül.

Közölte: az oroszok nem engedik be az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosba a segélyszállítmányokat.

"Elkeserítő a helyzet: az embereket éheztetik" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Jön a hét legfontosabb adata a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb adata a tőzsdéken

Ma a piacokat elsőorban az amerikai munkanélküliség alakulása hozza lázba, erre heves csapkodások lehetnek a tőzsdéken, hiszen a Fed kamatdöntéseit nagyban a munkapiaci folyamatokra (is) alapozza. Az ázsiai tőzsdéken ma reggel kisebb esés látszott, Európában az óvatos optimizmus egyelőre a jellemző, miközben meredek bezuhanást láthatunk a kriptopiacon, nagyot esett többek között a bitcoin is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×