eur:
394.82
usd:
367.5
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Abdul Báki Hákáni tálib oktatásügyi miniszter sajtótájékoztatót tart Kabulban 2021. szeptember 12-én. Afganisztánban augusztus 15-én kerültek hatalomra a radikális iszlamista tálib lázadók, akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció.
Nyitókép: MTI/EPA

Kérleli az ENSZ Afganisztánt, hogy járhassanak lányok iskolába

"A Biztonsági Tanács tagjai megerősítik, hogy minden afgánnak joga van az oktatáshoz."

Mély aggodalmának adott hangot helyi idő szerint vasárnap éjjel az ENSZ Biztonsági Tanácsa amiatt, hogy az Afganisztánt irányító vallási szélsőséges tálibok megtiltották a lányoknak, hogy középiskolába járjanak. A testület egyúttal felszólította a fundamentalistákat, hogy változtassák meg döntésüket.

"A Biztonsági Tanács tagjai megerősítik, hogy minden afgánnak joga van az oktatáshoz, a lányoknak is" - szögezi le a világszervezet legnagyobb hatalmú testülete közleményében. A BT megbízta Deborah Lyonst, az ENSZ afganisztáni különmegbízottját, hogy vegye fel a kapcsolatot az afgán hatóságokkal és az érintettekkel, és készítsen jelentést arról, hogy milyen haladást sikerül elérni a kérdésben.

A tálibok a múlt héten jelentették be, hogy korábbi nyilatkozatukkal ellentétben mégsem nyitják meg a középiskolákat a lányok előtt, amíg nem készül terv a középiskolás korú lányok oktatására "az iszlám előírásaival összhangban".

A döntés miatt az Egyesült Államok azonnal lemondta a katari Dohába tervezett, gazdasági témájú egyeztetéseket a tálibokkal.

A tálibok 2021 augusztusában vették át a hatalmat Afganisztánban; pár nap alatt az egész országot sikerült lerohanniuk, miután a nemzetközi erők elhagyták Afganisztánt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×