eur:
394.89
usd:
367.91
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Forrás: Twitter

Elfoglalták Herszont az oroszok, közeledik Kijevhez a konvoj – így áll a háború

A civil áldozatok száma magas, egy ukrán kormánytisztviselő szerint mára virradóra gyermek is meghalt az ukrán célpontok elleni támadásokban.

Éjszaka is folytatódtak a harcok Ukrajnában: orosz ejtőernyősök érkeztek Harkivba, a második legnagyobb ukrán városba, ahol tegnap több tucat ember vesztette életét a bombázások során. A Fekete-tengernél, a Dnyeper-folyó torkolatánál található Herszon is orosz kézre került ukrán tisztviselők szerint.

Az Oroszországgal szövetséges Fehéroroszország megduplázta erőit az ukrán határon a BBC információi szerint. A lenti térképen pirossal jelölve látható, jelenleg Ukrajna mekkora területe áll orosz kontroll alatt.

Harkivot többszörös csapás érte éjjel

A harkivi ejtőernyős akció keretében egy katonai kórházban bontakozott ki harc az orosz és az ukrán katonák között: Volodimir Timosko, a helyi erők vezetője szerint ukrán áldozata nem volt az összecsapásnak. Ez nem azt jelenti, hogy a város elleni támadás sem járt emberáldozattal – legalább 21 ember halt meg, 112 pedig megsebesült a város bombázásában a harkivi polgármester szerint.

A Harkivi Regionális Államigazgatás kormányzója szerint minden orosz támadást sikerült visszaverni és állásaikat megtartották annak ellenére, hogy kedden és az éjszaka folyamán is hevesen bombázták Harkivot. Oleh Szinegubov kormányzó szerint "az orosz ellenség jelentős veszteségeket szenvedett". Úgy tudni, hogy az orosz csapatok behatoltak a város északkeleti és északi szektorába, miközben Harkiv felett sugárhajtású tüzérséggel bombázták a várost.

A ma reggeli órákban

a harkivi rendőrség épületét is bombatámadás érte:

egy ukrán kormánytanácsadó Telegram-csatornáján közzétett videón egy lángokba borult épület látható. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint az utca túloldalán lévő Karazini Nemzeti Egyetemhez tartozó épület is lángokban áll a támadást követően.

Herszon már az oroszoké lehet

A déli Herszon városában nem teljesen világos, hogy mi a pontos helyzet: helyi információk szerint a város utcáin az orosz hadsereg van jelen. A város polgármestere, Igor Kolcsakajev a helyi rádiónak úgy nyilatkozott, hogy az orosz erők kedd este elfoglalták a város vasútállomását és kikötőjét.

Az oroszok azt mondták, elfoglalták a várost.

Herszon ukrán kikötővárost teljesen ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint a Dnyeper fekete-tengeri torkolatánál fekvő város polgári infrastruktúrája, életfenntartó létesítményei és a városi közlekedés a megszokott módon működnek. A helyi hatóságokkal tárgyalások folynak a szociális infrastruktúra működésének fenntartásáról is – írja az MTI.

A lenti videón a város bombázása, illetve az orosz hadsereg belépése látható.

"A harcok most is folynak, városunk elfoglalása folyamatban van" – mondta akkor. Hozzátette:

sok az áldozat, közte ukrán katona és civil is, a kormány tisztviselői pedig azért dolgoznak, hogy a város lakói menedékhelyekre juthassanak vagy elhagyhassák a várost.

A városnak 300 ezer lakosa van.

Zsitomirban civil áldozatokat szedett egy rakétatámadás

A Kijevtől 120 km-re nyugatra fekvő Zsitomir városában éjszaka legalább több ember meghalt rakétatámadás következtében. A támadás, amely a város egyik légi bázisára irányult, a közeli lakóházakat is eltalálta.

Az ukrán belügyminisztérium a Twitteren két halottról és 16 sebesültről írt, Anton Gerascsenko kormánytisztviselő ugyanakkor korábban Telegram-fiókján azt közölte, hogy a halálos áldozatok száma még ennél is magasabb.

"Eddig négy ember halt meg. Köztük egy gyermek"

– tudatta.

Az ukrán kormány fiókjai a Facebookon és a Telegramon megosztottak egy videót, amely szerintük a robbanás utóhatását mutatja. A látképen mentők látszott, amint túlélőket próbálnak kiásni a romok közül. Az ukrán külügyminisztérium a Twitteren azt írta, hogy az egyik eltalált épület egy szülőotthon volt.

Ez várható a közeljövőben

Kijevben egy tévéadótornyot ért találat az éjjel, öt halottal és öt sebesülttel járó pusztítást okozva. A becsapódás adáskimaradásokat okozott.

A hatvan kilométeres hosszúságú katonai menetoszlop, amely a főváros felé halad, ma reggeli állapotok szerint bő 20 kilométerre járt már csak az ukrán fővárostól.

A feltételezések szerint ez a hadoszlop nyújthat majd támogatást Kijev várható megerősített ostromához, de Mariupol körül is gyülekeznek az orosz erők, készülve a város bevételére.

A civil áldozatok száma magas

Az ENSZ adatai szerint legalább 136 civil halt meg az ukrajnai orosz invázió múlt csütörtöki kezdete óta.

A halottak között tizenhárom gyermek is lehet.

Liz Throssell, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője ugyanakkor úgy gondolja, a hivatalos számnál valószínűleg sokkal magasabb a halálos áldozatok valódi száma. Az ukrán adatok ezt is támasztják alá – az általuk közzétett adatok szerint 352 civil halt meg és 1684-en sebesültek meg. Throssell szerint a legtöbb áldozatot a nehéztüzérségi lövedékek, a légicsapások és más, nagy erejű robbanószerkezetek okozták.

Az orosz jelentés szerint...

Az Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője által ismertetett szerdai hadijelentés szerint a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háború kezdete óta az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők katonai infrastruktúrájának 1502 objektumát semmisítette meg, köztük van az ukrán fegyveres erők

  • 51 parancsnoki és kommunikációs csomópontja és
  • 38 légvédelmi radarállomás.

Elmondása szerint

  • 47 repülőgépet a földön,
  • 11-et pedig a levegőben

semmisítettek meg. Az ukrán hadsereg, mint mondta,

  • 472 harckocsit és más páncélozott harcjárművet,
  • 62 rakéta-sorozatvetőt,
  • 206 tüzérségi ágyút és aknavetőt,
  • 336 speciális katonai járművet és
  • 46 pilóta nélküli repülőgépet

veszített.

Konasenkov azt mondta, hogy orosz fegyveres erők nagypontosságú fegyverrel csapást mértek az Ukrán Biztosági Szolgálat (SZBU) és a 72. információs-pszichológiai műveleti főközpont létesítményeire Kijevben, és megsemmisítették a tévétorony műsorszóró berendezését. Állítása szerint a csapás következtében lakóépületekben nem keletkezett kár – írja az MTI.

Beszámolója szerint a helyi milíciák orosz tűztámogatással a luhanszki régióban 75, a donyeckiben pedig 58 kilométert haladtak előre, és nyolc újabb települést az ellenőrzésük alá vontak. Az orosz fegyveres erők elfoglalták Tokmak és Vasziljevka települést, az ukrán erők ott feladták az ellenállást, és önként letették a fegyvert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×