eur:
392.53
usd:
362.46
bux:
72135.04
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
engineer working on checking equipment in solar power plant on the roof, Solar energy technology concept  and The energy concept of the universe and galaxies
Nyitókép: Pramote Polyamate/Getty Images

Németország nagy tervet tűzött ki 2035-re

Felszámolnák az orosz importtól való függést, megvannak a konkrét elképzelések.

Németország 2035-re kizárólag megújuló energiákból származó villamos energiával tervezi ellátni magát, összhangban a párizsi klímaegyezményben vállalt céllal, a globális felmelegedés 1,5 fokban való korlátozásával - derül ki a német kormány politikai céljait összefoglaló dokumentumából. E szerint 2030-ra a szél- és napenergia részaránya eléri a 80 százalékot a német energiaellátásban.

Elkészült a megújuló energiaforrásokról szóló törvény (EEG) megfelelő módosítása is. Eddig az volt a cél, hogy az energiaágazatnak "jóval 2040 előtt" ki kell szállnia a fosszilis energiahordozók használatából. Robert Habeck gazdasági és éghajlat-változási miniszter az ütem felgyorsítását az ország orosz fosszilis energiahordozó-ellátástól való függetlenítése kulcsfontosságú elemének nevezte. Christian Lindner (FDP) pénzügyminiszter pedig a "szabadság energiáiról" beszélt.

A dokumentum szerint a szárazföldi szélenergia kapacitása 2030-ra megduplázódik, és eléri a 110 gigawattot, a nyílt tengereken a szélenergia 2030-ra eléri a 30 gigawattos kapacitást, ami így nominálisan tíz atomerőmű kapacitásának felel meg. A napenergia több mint háromszorosára, 200 gigawattra nő.

Annak érdekében, hogy a bővítést gyorsan végre lehessen hajtani, törvényben kell rögzíteni, hogy mindez "nyomós közérdek és az energiaellátási biztonságot szolgálja".

A háztetőkre telepített napelemek támogatását meg fogják emelni. Ezen túlmenően, tekintettel a magas villamosenergia-árakra, az új naperőművek üzemeltetőinek extraprofitját az úgynevezett különbözeti szerződéseken keresztül kívánják érvényesíteni. Ezt Patrick Graichen államtitkár már korábban bejelentette. A közelmúltban ugyanis a nagyon magas villamosenergia-árak miatt a garantált átvételi árak egyre inkább elveszítették a vonzerejüket a befektetők számára, mivel a villamos energiát közvetlenül, még magasabb tarifák mellett is el tudják adni.

A fogyasztók számára a kormány olyan törvényt is bevezetett, amely biztosítja, hogy a megújuló energiaforrások támogatását fizető EEG-pótlék eltörlése az áram árából a fogyasztókhoz is eljusson. Júliustól az illetéket közvetlenül a szövetségi költségvetésből finanszírozzák. Egy átlagos háztartás így évente mintegy 150 eurós költségtől mentesülhet, ha a szolgáltatók ezt teljes egészében továbbadják számára.

Az uniós energiaügyi miniszterek rendkívüli ülése előtt Habeck hangsúlyozta: "Az energiapolitika az biztonságpolitika". Az orosz importtól való függőséget pedig fel kell számolni - mondta. "Aki háborúban áll, az nem megbízható partner." Ezen túlmenően az energiapolitikai átállást európai szinten kell előmozdítani. "A megújuló energiák elterjesztése nemzeti és európai biztonsági kérdés" - mondta.

Az ukrajnai háború miatt a német kormány is arra készül, hogy teljesen leállnak az orosz gáz- és olajszállítások. Ezért nem zárható ki teljesen, hogy az atomerőművek az idei év végére tervezett leállítása helyett tovább termeljenek - mondta, még ha ezt nem is tartja túl valószínűnek. Ennek tükrében a szénből való kiszállás 2030-ra tervezett időpontja is megkérdőjeleződhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×