eur:
394.86
usd:
367.66
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Ukrán lakosok gyújtóbombát készítenek a kelet-ukrajnai Dnyipro egyik terén 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: Stanislav Kozliuk

Egy lvivi sörfőzde Molotov-koktélok készítésére gyűjt

A Pravda nevet viselő főzde nemcsak arra buzdítja követőit a közösségi médiában, hogy adományozzanak az ukrán hadseregnek, de arra is, hogy Molotov-koktél készítésére alkalmas alapanyagokat szállítsanak be hozzájuk.

"A szabadságunk forog kockán" – írták az Instagramon, ahol azt is követőik tudomására hozták, hogy nem most szembesülnek először olyan helyzettel, amelyben ennek a fegyvernek a használata is felmerül lehetőségként.

"Sokan írtatok hozzászólásokat a koktélok tervezésének javításával kapcsolatosan. Köszönjük! Ne feledjétek, bár nem vagyunk nagy sörfőzde, de profik igen, ráadásul sokat kutatunk! Nem csak elméletben – sokan vannak köztünk, akik megéltük a 2014-es véres utcai tüntetéseket, amelyek megbuktatták az exelnököt, aki jelenleg Oroszországban bujkál. A gyakorlat segít!" – írja a Euronews cikke.

Vasárnap a sörgyár azt is közzétette, hogy városszerte több helyen megnyitottak meg olyan helyeket, ahol fenyegetés esetén az emberek menedéket találnak. Ingyen teát és kávét kínálnak a katonáknak, a rendőrségnek és a Nemzeti Gárdának.

"Oroszország és Fehéroroszország polgárait nem szolgáljuk ki.

Ha van nálad fegyver, kérlek, hagyd a biztonsági szolgálatunknál, és kifelé menet visszaadják neked" – írták a menedékek működéséről.

Kijevben a hétvégén hasonló menedékekben húzta meg magát a lakosság egy része – mélygarázsokba és metróállomásokba bújtak orosz támadásra számítva.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Fontos előrelépés történt Peking nagy konfliktusában

Fontos előrelépés történt Peking nagy konfliktusában

A két ország közötti bizalom helyreállításáról és kapcsolataik újjáépítéséről egyezett meg kedden Kína és a Fülöp-szigetek abban a reményben, hogy az eddigieknél hatékonyabb megoldást találnak a dél-kínai-tengeri területek hovatartozásáról szóló viták rendezésére - jelentette be a Fülöp-szigetek külügyminisztériuma a keddi manilai kétoldalú találkozót követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×