eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés párt vezetője sajtóértekezletet tart a Párizs melletti Nanterre-ben a franciaországi regionális választások második fordulójának estéjén, 2021. június 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Marine Le Pen felfüggesztette a kampányát

Még nem kapta meg az elegendő támogatói aláírást a hivatalos jelöltséghez.

Marie Le Pen, a francia szuverenista Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje felfüggesztette az elnökválasztási kampányát addig, amíg nem kapja meg a hivatalos jelöltséghez szükséges ötszáz polgármesteri vagy képviselői aláírást.

A jelölteknek március 4-én délután 6 óráig kell postán elküldeniük az ötszáz polgármesteri vagy képviselői támogató aláírást az alkotmánytanácsnak, amely március 7-én hirdeti ki a hivatalos jelöltek névsorát az elnökválasztás április 10-én esedékes első fordulójára.

Marine Le Pen - aki a 2017-es elnökválasztáson Emmanuel Macronnal együtt bejutott a második fordulóba - aggódik amiatt, hogy bár több mint 10 millióan szavaztak rá öt évvel ezelőtt, nem fogja megkapni a kellő számú képviselői aláírást ahhoz, hogy a francia törvények szerint hivatalos jelölt lehessen.

A szükséges aláírásokat elsőként Emmanuel Macron szerezte meg, jóllehet, még mindig nem jelentette be, hogy újra indul az elnöki tisztségért.

Tíz nappal a határidő előtt a Nemzeti Tömörülés jelöltje 366 támogatói aláírással rendelkezik, s úgy véli, "még soha nem aggódott ennyire" amiatt, hogy meglesz-e az ötszáz támogatója.

"Nyolc munkanap maradt összegyűjteni.

Arra kérem a polgármestereket, akik botrányosnak, hallatlannak találják, hogy olyan jelölt, aki egyszer már bejutott az elnökválasztás második fordulójába és 2022-ben akár nyerhet is, ne tudjon adminisztratív okok miatt részt venni a választói versenyben" - mondta a több mint 36 ezer polgármesterhez intézett videóüzenetében Marine Le Pen.

Jobboldali riválisa, Eric Zemmour publicista vasárnap a CNews hírtelevízióban úgy vélte, hogy "nagyon is lehetséges", hogy neki sem lesz meg időben a szükséges ötszáz támogatói aláírás. A baloldalról is többen jelezték, hogy hasonló helyzetben vannak, köztük a felmérések szerint az első fordulóban 10 százalékra mért radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon is.

Emmanuel Macronon kívül öten kapták meg eddig az ötszáz támogatói aláírást:

  • Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje,
  • a szocialista Anne Hidalgo,
  • a szélsőbaloldali Nathalie Arthaud,
  • a kommunista Fabien Roussel és
  • a független Jean Lassalle.

Az alkotmánytanács hetente kétszer, kedden és csütörtökön teszi közzé a jelöltek által eddig benyújtott és elfogadott támogatói aláírások számát.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×