eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Pozsony, 2012. április 4. Leteszik esküjüket az új összetételű szlovák törvényhozás leendő képviselői a parlament alakuló ülésén Pozsonyban. Szlovákiában március 10-én tartottak előre hozott parlamenti választásokat, amelyen elsöprő győzelmet aratott a Robert Fico vezette baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt. A Smer 83 mandátumot szerzett a 150 fős parlamentben. (MTI/TASR/Pavel Neubauer)   *** Local Caption ***
Nyitókép: MTI/TASR/Pavel Neubauer

Döntött a szlovák parlament a választási ciklus lerövidíthetőségéről

Nem lehet népszavazással korábban választásokkal tartatni.

Elutasította a pozsonyi törvényhozás azokat a képviselői javaslatokat, amelyek úgy módosították volna az ország alkotmányát, hogy egy sikeres népszavazással lerövidíthetővé vált volna a választási ciklus – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A javaslatok azt célozták, hogy az alaptörvény egyértelműen tegye lehetővé népszavazás útján az előrehozott parlamenti választások megtartását.

Az adott témában a törvényhozók elé két hasonló képviselői javaslat került. Az egyiket a négypárti szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) képviselője, Milos Svrcek, a másikat az ellenzéki, jelenleg pártonkívüli, de a nemzeti radikális Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) listáján a törvényhozásba került Tomás Taraba terjesztette be. Mindkét javaslatot már a törvényhozási folyamat korai szakaszában, első olvasatban elutasította a pozsonyi parlament.

A most elvetett alkotmánymódosítási javaslatokkal közvetlenül nem függ össze, de előzményük, hogy tavaly a legnagyobb parlamenti ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) kezdeményezése alapján egy petíciós akcióban mintegy hatszázezer aláírás gyűlt össze egy előrehozott választásokat célzó népszavazás kiírására. A népszavazásra azonban nem került sor, mivel Zuzana Caputová államfő úgy döntött, hogy nem írja ki a referendumot, miután az ő beadványára az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a népszavazás kérdéseit.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×