eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Védőmaszkos utas újságot olvas a londoni metrón 2021. december 16-án. Az előző nap Nagy-Britanniában 78 610 új, koronavírussal fertőzött embert azonosítottak, ez a szám 16 százalékkal magasabb, mint a járvány kitörése óta az eddigi csúcsot jelentő 2021. januári volt.
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali

A britek úgy tapasztalták, két dolog kell az omikron-hullám meredek csökkenéséhez

Több mint három hét óta először százezer alá csökkent Nagy-Britanniában az egy nap alatt újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések száma. Két dolognak tulajdonítják a mostani folyamatokat.

A brit egészségügyi minisztérium péntek este ismertetett friss adatsora szerint az előző 24 órában 99 652, az utóbbi egy hétben 889 279 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív országszerte. Az egy nap alatt azonosított koronavírus-fertőződések száma december 21. óta most először nem érte el a százezret. A heti szám több mint 370 ezerrel, 29,5 százalékkal alacsonyabb a múlt pénteken zárult egy hétben kiszűrt új fertőződésekénél.

A naponta kiszűrt új esetek a múlt héten még rekordot döntöttek.

Az eddigi legmagasabb adatot a január 4-én zárult 24 órában mérték, amikor 218 724 ember szűrési leletében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, vagyis pénteken ennek már jóval kevesebb mint a fele volt az egy nap alatt újonnan azonosított fertőződések száma. A pénteken zárult egy hétben 10,6 millióan vetették alá magukat koronavírus-szűrésnek Nagy-Britanniában. A brit koronavírus-járvány kezdete óta eddig több mint 15 millió fertőződést azonosítottak tesztekkel.

Meredek után meredek

A korábbi változatoknál sokkal gyorsabban terjedő omikron vírusvariáns novemberi megjelenése utáni hetekben meredek emelkedésnek indult az újonnan kiszűrt esetek száma, de a legutóbbi héten szinte ugyanilyen ütemű visszaesés kezdődött.

Csökkenésnek indult a koronavírus-fertőződésből eredő, kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma is, és szakértők szerint ennek két fő oka az, hogy

  • most már egyértelműen megállapítható módon az omikron vírusvariáns a korábbi változatoknál enyhébb tüneteket okoz, másrészt
  • rendkívül gyorsan halad a brit oltási kampány, főleg a harmadik, emlékeztető vakcinaadagok beadása.

A brit egészségügyi minisztérium beszámolója szerint a péntek estig országszerte beadott első, második és harmadik oltási adagok együttes száma meghaladta a 136 milliót, és a teljes felnőtt népesség csaknem 63 százaléka - több mint 36 millió ember - mindhárom dózist megkapta.

A brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által 600 ezer páciens bevonásával elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat eredményei szerint a harmadik oltási dózis az omikron koronavírus-variáns okozta fertőződés esetén is csaknem 90 százalékos védelmet nyújt a kórházi kezelést igénylő megbetegedések ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×