eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Emmanuel Macron, Frances president, pauses at the Viva Technology conference at Porte de Versailles exhibition center in Paris, France, on Wednesday, June 16, 2021. Viva Tech runs June 16 - 19. Photographer: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Nathan Laine/Bloomberg/Getty Images

Emmanuel Macron döntése nyomán változott a francia zászló

A döntés már tavaly júliusban megszületett, eddig azonban nem beszélt hátteréről az elnök és más sem.

A zászló kékje változott meg: a korábbinál erőteljesebb, tengerészkék árnyalatot kapott a trikolór kékje. Az ország eltérő árnyalatokat használtak már az ezt megelőző években is: a francia haditengerészet és több hivatalos épület a tengerészkéket alkalmazta, de az állam 1976 óta egy olyan árnyalatot szerepeltetett a lobogón, amely az európai uniós zászló kékjével jobban harmonizál.

Eddig a változással kapcsolatosan nem szólalt meg senki a Sky News cikke szerint, most azonban a Europe 1 és a CNews híroldalaknak Macron adminisztrációjának egyik tagja tárta fel a döntés hátterét.

A forrás szerint a következő okai voltak a döntésnek: egyrészt esztétikusabbnak is tartják a tengerészkéket, másrészt pedig szeretnék a francia forradalom szellemiségét visszahozni a lobogó színeibe.

Macron hivatalosan nem jelentette be a döntést, melyet tavaly július 13-án hozott. Egyetlen intézményt sem köteleztek arra, hogy zászlót cseréljen.

Állítólag vita tárgya volt Macron döntése, egyesek azzal érveltek, hogy a színárnyalat nem szép és nem is mutat jól az uniós zászló mellett, míg másokat nosztalgiával önt el látni a régi-új zászlót, mivel az gyermekkorukra emlékezteti őket.

A forrás azt ugyanakkor nyomatékosította, hogy a szín megváltoztatása semmiképpen sem EU-ellenes döntés.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×