eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Elrajtol a mezőny a Rio de Janeiró-i nyári olimpia női 20 kilométeres gyaloglásában 2016. augusztus 19-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Életet menthet napi hétezer lépés

Tízezer lépés jótékony egészségügyi hatását hangoztatják a legtöbb helyen, de egy friss kutatás szerint már hétezer is elegendő lehet az egészségesebb mindennapokhoz.

Azok a középkorúak, akik naponta hétezer lépést tesznek meg átlagosan, 50-70 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg a következő évtizedben bármilyen okból, mint azok, akik ennél kevesebbet gyalogolnak – írta le a JAMA Network Openen egy friss kutatás. Nemre, bőrszínre való tekintet nélkül igaz ez mindenkire, aki legalább hétezer lépést tesz meg egy átlagos napon – írja az NBC.

A kutatásban 2110 felnőtt vett részt, a lépésszámukat 2005-ben és 2006-ban mérték egy héten keresztül. A résztvevők életkora 38 és 50 év közti volt. Az utánkövetés 11 éven át tartott, ez idő alatt 72-en haltak meg, főként rákból vagy szívbetegségből kifolyólag. Az adatok elemzésekor a BMI-t, a dohányzási szokásokat és egyéb faktorokat is figyelembe vették a kutatók.

Az eredmények szerint minél több lépést tesz meg naponta az ember, annál több egészségügyi előnyhöz jut, de

a legszignifikánsabb ugrás 7-10 ezer lépés közt következik be.

Tízezer lépés fölött már arányosabb az előnyök eloszlása. Az intenzitás vagy a gyaloglás gyorsasága és a halandóság között már nem találtak összefüggést.

Marketingfogás, mely mégis igaz

"Egy bizonyos pontig a halálozás kockázatának növekedése valóban csökken. Azok számára, akik napi négyezer lépést tesznek meg, az ötezer lépés elérésének előnye lehet, és aztán innen felfelé haladva egyre előrébb juthatnak" – fogalmazott Amanda Paluch, a Massachusetts Amherst-i Egyetem kineziológia adjunktusa. Véleménye szerint kutatásuk megerősíti a tízezer lépés fontosságának hangsúlyozását, mely ezt megelőzően nem tudományosan bizonyított tény volt, hanem egy japán lépésszámmérő eszköz marketingfogása a hatvanas évekből.

William Kraus, a Duke University professzora, aki részt vett az amerikaiaknak jelenleg ajánlott aktivitás percbeni ajánlásának kialakításában, hozzátette: fontosnak tartaná, hogy az aktivitásajánlások tartalmazzanak lépésszámot is a jövőben, mivel

ez könnyen mérhető és mindenki számára érthető.

Ő 7-13 ezer lépést ajánl a hozzá fordulóknak egészségi állapotuk javítására és súlyvesztésre egyaránt.

Mindenkinek tennie kell valamit

A kutatásban egy, a jelenlegi okostelefonokban és órákban található lépésszámmérőtől eltérő orvostechnikai eszközt szerepeltettek. Fontos lenne a kütyükben található lépésszámmérők pontosságát megvizsgálni, hogy kiderülhessen, alkalmasak-e az ilyen típusú célok elérésének ellenőrzésére.

Az Amerikai Szív Szövetség elnöke, Donald Lloyd-Jones, a Northwestern Egyetem megelőző orvostudományi tanszékének elnöke szerint

az új eredményeknek bátorítaniuk kell azokat az embereket, akik számára a tízezer lépés elrettentőnek tűnhet.

"Az a tény, hogy egy alacsonyabb lépésszám, mint amire néhányan törekedtek, hasznos, igazán jó hír.Azt üzeni nekünk, hogy aki eddig nem mozgott, annak is tennie kell valamit, Ez a legfontosabb üzenet" – mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 14:53
×
×
×
×