eur:
394.84
usd:
367.49
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
London, 2017. augusztus 3.Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet brit királynő 96 éves férje tengerészgyalogosok felvonulását szemléli meg utolsó hivatalos programján a Buckingham-palota udvarán 2017. augusztus 2-án. Fülöp herceg kötelezettségeit Károly herceg és a trónörökös két fia, Vilmos és Harry herceg veszi át. (MTI/APpool/Yui Mok)
Nyitókép: MTI/APpool/Yui Mok

90 évre titkosítják II. Erzsébet férjének végakaratát

Az oka? Meg kell védeni a királynő "méltóságát". Ha titokban marad, ma élő ember, már aligha ismerheti meg.

Fülöp edinburgh-i herceg akarata legalább 90 évig titokban marad, hogy megvédje a királynő "méltóságát" - így döntött a Legfelsőbb Bíróság egy bő száz éves egyezményre támaszkodva.

A vagyonelemeket szétosztására a titkosság nem terjed ki a BBC cikke szerint. Viszont a 90 év múlva esedékes hogyan továbbról majd újra dönteni kell.

A bíróság már csaknem 30 hasonló dokumentum titkát őrzi egy széfben, mindegyiket egy-egy királyi családtag hagyta az utókorra, az első ilyen papírt 1910-ben titkosították (akkor Mária királynő testvére, Ferenc herceg hagyott hátra smaragdokat szeretőjének, ráadásul idő közben felbukkant olyan ember, aki állította, e szerelemnek a gyümölcse, kéri a jussát).

A bíró maga nem látta Fülöp végrendeletét, annak tartalmáról semmit sem közöltek egyelőre, végrehajtási dátum viszont van, illetve a végrehajtó személye is ismert.

A titkosság melletti egyik fő érv az volt, hogy a nyilvánosság megalapozatlan, méltatlan találgatásokra adhat okot a média részéről.

A királynő egyébként 125 éves titkosítást szeretett volna elérni.

A titkos dokumentumok között nem szerepel Diana hercegné végakarata.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×