eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások további jelentős enyhítéséről tart sajtóértekezletet a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2021. május 10-én. Nagy-Britanniában május 17-én kezdődhet meg a kormány nyitási menetrendjének következő, harmadik szakasza.
Nyitókép: MTI/AP/Getty/Pool/Dan Kitwood

Boris Johnson: a terroristák a nyitott társadalomba vetett hitet akarták lerombolni

A brit miniszterelnök szerint a terroristák nem érték el a céljukat.

Az Egyesült Államokban húsz évvel ezelőtt végrehajtott terrortámadások elkövetői a szabad emberek nyitott társadalomba vetett hitét próbálták lerombolni - mondta szombaton Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások 20. évfordulóján közzétett nyilatkozatában hangsúlyozta: a terroristák megvetik "az általunk féltve óvott" nyitott társadalmakat. Hangsúlyozta: éppen az Egyesült Államok nyitottsága, toleranciája miatt a 2977 emberéletet kioltó, húsz évvel ezelőtti támadás halálos áldozatainak listáján szinte minden nemzetiség és vallás tagja szerepelt.

"Az elmúlt húsz évre visszatekintve azonban most már kimondhatjuk, hogy a terroristáknak nem sikerült megingatniuk a szabadságba és a demokráciába vetett hitünket, nem sikerült éket verniük nemzeteink közé, és nem sikerült elérniük, hogy feladjuk az általunk vallott értékeket, sem azt, hogy félelemben éljünk" - mondta a brit miniszterelnök.

"A legutóbbi időszak afganisztáni fejleményei csak megerősítik elkötelezettségünket, hogy szilárdan őrizzük a szabadságba és a demokráciába vetett hitünket, amely mindig felülkerekedik minden ellenségen" - tette hozzá szombati megemlékezésében Boris Johnson.

II. Erzsébet királynő Joe Biden amerikai elnöknek küldött személyes üzenetében hangsúlyozta: gondolataiban, imáiban ma is az áldozatokra, a túlélőkre és családtagjaikra, valamint a terrortámadások helyszíneire kivonult sürgősségi szolgálatok tagjaira emlékezik.

A 95 esztendős brit uralkodó felidézi, hogy tíz évvel ezelőtt felkereste a 2001-ben lerombolt New York-i World Trade Center ikertornyainak helyét, és ez a látogatás a számtalan nemzetiségű, hitű, hátterű áldozatok emléke előtti tisztelgés közepette is az újjáépítés érdekében összefogó közösségek eltökéltségére emlékezteti őt.

A londoni Olimpiai parkban szombat este emlékművet avatnak az évforduló alkalmából. Az alkotáshoz az amerikai kormány egy megégett, sérült acélszerkezet-darabot adományozott, amelyet a New York-i ikertornyok romjai alól emeltek ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×