eur:
396.08
usd:
369.47
bux:
71975.26
2024. július 2. kedd Ottó
2019. október 30-i kép Florin Citu bukaresti szenátorról a román parlamentben. Klaus Iohannis államfő 2020. február 26-án Citut bízta meg kormányalakítással. Az eddig ügyvivő pénzügyminiszteri tisztséget betöltő 47 éves szenátor a kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Próbálják "megfoltozni" a bukaresti kormányt

Cseke Attila fejlesztési miniszter lesz, Tánczos Barna pedig átül egy másik székbe - is.

Florin Citu román miniszterelnök javaslatára ügyvivő minisztereket nevezett ki szerdán Klaus Iohannis államfő az USR-PLUS szövetség kilépése nyomán megüresedett kormányzati posztokra.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) miniszterei két további tárca ideiglenes vezetésére kaptak megbízást: Cseke Attila fejlesztési miniszter lesz az ideiglenes egészségügyi miniszter is, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter pedig ügyvivőként vezeti majd a kutatási, innovációs és digitalizációs tárcát is. Cseke Attila korábban is volt már egészségügyi miniszter: 2010-11-ben a jobbközép Boc-kormányban több mint másfél évig vezette a tárcát.

A miniszterelnök magára vállalta a beruházások és európai projektek minisztériumának ideiglenes vezetését is. A bukaresti média ezt azzal magyarázta, hogy a Citu-kabinet számára kulcsfontosságú a román nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi terv (PNRR) brüsszeli elfogadtatása, amellyel több mint 29 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást, illetve kedvezményes hitelt szerezhet beruházási projektjeire a koronavírus-járvány okozta válság következményeinek felszámolását célzó európai uniós alapból.

A gazdasági, illetve a közlekedési minisztérium élére Citu pártja, a liberális PNL által jelölt kormánytagok közül neveztek ki ügyvivőket.

A tavaly decemberben kötött koalíciós megállapodás értelmében az igazságügyi minisztériumot is az USR-PLUS jelöltje vezette. Ezen a poszton már múlt héten megtörtént a váltás. Romániában éppen azért alakult ki koalíciós válság, mert Citu immár másodszor menesztett a koalíciós partner hozzájárulása nélkül egy USR-PLUS által jelölt kormánytagot.

Az államfő csütörtökön kiadott rendeletében felmentette miniszterelnök-helyettesi tisztségéből Dan Barnát, az USR-PLUS társelnökét is, aki párttársaival együtt hétfőn jelentette be lemondását. Erre a posztra az elnök nem nevezett ki ügyvivőt. A bukaresti kormánynak így egy miniszterelnök-helyettese maradt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke személyében.

A román alkotmány szerint a távozó miniszterek helyére

legfeljebb 45 napra lehet ügyvivőket kinevezni a kormány hivatalban maradt tagjai közül,

azt követően a kormányfőnek teljes jogú minisztereket kell jelölnie.

Ha az USR-PLUS nem tér vissza a koalícióba, az azt jelenti, hogy megváltozik a kormány politikai összetétele, ezért egy esetleges PNL, vagy PNL-RMDSZ kormánynak akkor is a parlament elé kell járulnia bizalmi szavazásra, ha Florin Citu marad a miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×