eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
KABUL, AFGHANISTAN - AUGUST 21:  In this handout provided by the U.S. Air Force, an air crew prepares to load evacuees aboard a C-17 Globemaster III aircraft in support of the Afghanistan evacuation at Hamid Karzai International Airport on August 21, 2021 in Kabul, Afghanistan.  (Photo by Taylor Crul/U.S. Air Force via Getty Images)
Nyitókép: Handout

Utolsó fejezet: lezárul a kimenekítés, megkezdődött a kivonulás Afganisztánból

A legtöbb ország befejezte a civilek kimenekítésére indított akciót, és megkezdte katonái kivonását Afganisztánból. Kedden lejár a határidő. Egy hét múlva pedig feláll a tálib kormány.

A francia védelmi miniszter már péntek éjszaka bejelentette, hogy befejezték az evakuálást. A hivatalos közlés szerint körülbelül háromezer embert, köztük 2600 afgánt hoztak ki az országból. Szombaton Olaszországban is leszállt az utolsó, civileket szállító gép. Oda összesen ötezer embert vittek.

A britek is befejezték az civilek kimenekítését, bár a hadsereg főparancsnoka nem tagadta: nem tudtak mindenkit kihozni. Boris Johnson miniszterelnök csütörtökön azt akkor azt mondta, hogy körülbelül 15 ezer embert evakuáltak.

Az amerikaiak több mint 117 ezer embert - zömében az amerikaiakat segítő afgánokat - evakuáltak. Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője most bejelentette: megkezdődött az amerikai katonák kivonása a kabuli repülőtérről. A létszámról nem beszélt, de a Reuters úgy tudja, hogy szombaton négyezernél kevesebb amerikai katonai volt ott.

Az amerikai katonák visszavonulásával gyakorlatilag

véget ér az Egyesült Államok húsz éve kezdődött katonai beavatkozása.

Alakul a tálibok kormánya

A tálibok egy hét múlva jelentik be a teljes kormány összetételét - közölte a Reuters brit hírügynökséggel az iszlamista mozgalom szóvivője szombaton.

Zabihulla Mudzsahid egyelőre nem tudta megmondani, lesznek-e nők a kormányban, a végső döntést ugyanis a mozgalom legfelsőbb vezetésének kell meghoznia. Hozzátette, hogy a kormányban nemcsak miniszterek, hanem afgán "vezetők" is lesznek. A kabinet fő feladatának az infláció és a gazdasági problémák megoldását tekinti. A tálibok a 34 tartomány közül 33-ban kormányzókat és rendőrfőnököket neveztek ki.

A szóvivő nyilatkozatát megelőzően a Geo pakisztáni televízió jelentette a súra, a tálibok által létrehozott konzultációs tanács egyik tagjára hivatkozva, hogy az országban élő valamennyi kisebbség, törzsi csoport, valamint a tálib mozgalom parancsnokai és képviselőinek részvételével akarnak ideiglenes kormányt alakítani.

Az Afganisztáni Iszlám Emírség (a tálibok így nevezték el az országot) Twitter-oldala szerint viszont Abdul Baki Hakkani személyében máris kinevezték az ügyvezető felsőoktatási minisztert.

A tálib szóvivő felszólította az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és a többi nyugati országot, hogy tartsák fenn a diplomáciai kapcsolatokat Afganisztánnal.

Tünetetések Kabulban

Több százan tüntettek Kabul utcáin, tiltakozásul a bankok, köztük az afgán központi bank zárva tartása miatt. Az emberek azt követeli, hogy a bankok legalább egy részét adják oda nekik a betéteiken lévő pénznek. A bankok tulajdonosai ugyanakkor azt mondják, hogy nem folytathatják a munkát a megszokott rendben, amíg nem nyílik meg újra a központi bank. A pénzintézetek dolgozói közül sokan ráadásul, féltve a biztonságukat, nem merik folytatni a munkát. Hasonló a helyzet a valutaváltokkal, de még a valutaüzérekkel is.

Az afganisztáni bankok az iszlamista tálib tálibok hatalomátvétele óta, vagyis majd két hete zárva vannak, emberek milliói nem férnek hozzá a betéteikhez, a munkaadók pedig nem fizetik ki a munkavállalók bérét. A tálibok azt ígérték, hogy augusztus 25-én újra megnyílnak a bankok, de ez nem történt meg.

Bizonytalan segélyek

Boris Johnson brit kormányfő és Angela Merkel német kancellár szombaton telefonon vitatta meg az afganisztáni helyzetet. Egyetértettek abban, hogy Afganisztánnak szüksége van nemzetközi humanitárius segélyre, a legfejlettebb hét országnak (G7) pedig közös álláspontot kell kialakítania a jövőbeli afgán kormánnyal kapcsolatban

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×