eur:
394.5
usd:
367.16
bux:
71762.71
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Katonai repülőgép száll fel a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérről 2021. augusztus 23-án. Az afgán főváros a kormány hatalmát megdöntő iszlamista tálibok kezén van, ez alól a repülőtér az egyetlen kivétel, a kabuli légi kikötőn belül a nyugati koalíciós katonák - elsősorban amerikaiak - próbálják fenntartani a rendet, kívül pedig a tálib fegyveresek.
Nyitókép: MTI/EPA

Franciaország lezárta evakuációs műveleteit

A kimenekítési művelet során közel háromezer embert, köztük 2600 afgánt vittek Franciaországba .

Franciaország lezárta az afganisztáni fővárosban folytatott evakuációs műveleteit - közölte a Twitteren péntek éjjel Florence Parly védelmi miniszter. Azt íérte, hogy Franciaország a továbbiakban is segítséget fog nyújtani azoknak, akiknek védelemre van szükségük Afganisztán elhagyásához.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter ezzel egyidejűleg kiadott, Parlyval közös nyilatkozatában azt mondta, hogy országa kapcsolatot tart majd fenn az Afganisztánban hatalomra került tálib vezetőkkel annak biztosítására, hogy a magukat veszélyben érző emberek elhagyhassák az országot a francia evakuációs műveletek befejezését követően is.

Le Drian a közös nyilatkozatban azzal magyarázta a kabuli repülőtérről folytatott francia menekítési műveletek péntek esti lezárását, hogy

az amerikai erők gyors távozása miatt már nem lehetett garantálni a biztonságot.

A francia külügyminisztérium néhány órával korábban pénteken megerősítette, hogy az elmúlt napokban több kapcsolatfelvétel történt a tálib mozgalommal Kabulban és Dohában annak érdekében, hogy az afgán főváros repülőteréről folytatódhassanak a kimenekítések.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön még úgy nyilatkozott, hogy az afgán fővárosban elkövetett robbantásos merénylet ellenére Franciaország még több száz afgán kimenekítését tervezi a kabuli repülőtérről. Clément Beaune, Franciaország Európa-ügyi államtitkára pedig pénteken azt közölte: elképzelhető, hogy péntek este után is folytatják az evakuálásokat, de "óvatosan kezelik" a kérdést.

Címlapról ajánljuk
Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elveszítheti az egyik legfontosabb nyugati szövetségesét Kijev, megkezdődött Nju-Jork ostroma – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Elveszítheti az egyik legfontosabb nyugati szövetségesét Kijev, megkezdődött Nju-Jork ostroma – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Vasárnap zajlottak a nemzetgyűlési választások Franciaországban, ahol az előzetes várakozásoknak megfelelően a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) szerezte a legtöbb szavazatot. Az eredmények egyben azt is jelentik, hogy a szélsőjobboldali formáció előretörése átalakíthatja az Ukrajnával kapcsolatos párizsi politikát is. Az RN vezető politikusai korábban több alkalommal is azt mondták, hogy nem fogják megengedni, hogy francia katonák menjenek a kelet-európai országba. Az orosz alakulatok megkezdték a Horvlivkától nyugatra fekvő település, Nju-Jork ostromát. A városra elkezdték szórni a hatalmas pusztítást végző FAB-3000-es bombákat is. Cikkük folyamatosan frissül a háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×