eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Migráció: Lengyelország is kerítést épít

A fehérorosz határra húzzák fel, 2,5 méter magas lesz.

Az észak-lengyelországi, a határhoz közeli Kopczany községben szervezett sajtóértekezleten Blaszczak közölte: az új szögesdrót-kerítés építését még ezen a héten megkezdik, mégpedig a júliustól már épülő, jelenleg 130 kilométer hosszú, egyszerű szögesdrót-tekercsekből álló akadályvonal mentén.

A miniszter hangsúlyozta: Fehéroroszország felől "hibrid támadás" irányul Lengyelország ellen, az újabb migrációs válság elindítására tett próbáról van szó. A jelenlegi helyzetet Blaszczak összehasonlította a 2015-ös válsággal, a nyugat-balkáni migrációs útvonal kialakulásával.

"Nem engedjük, hogy emberkereskedők kihasználják azoknak a naivitását és hiszékenységét, akiket repülőkkel visznek Fehéroroszországba, majd ide, a lengyel határra" - jelentette ki Blaszczak.

Megjegyezte: a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka rezsimje, amely a migrációs nyomás hátterében áll, szoros összeköttetésben van Moszkvával. "Emlékezetünkben tartjuk, mi történt 2008-ban Grúziában és 2014-ben Ukrajnában, nem engedjük meg, hogy Lengyelországon keresztül az Európai Unióba (EU) vezető migránscsempészeti útvonalat alakítsanak ki" - fogalmazott a miniszter.

A lengyel-fehérorosz határszakaszon vasárnap 84 illegális bevándorlót tartóztattak fel. Augusztus eleje óta több mint kétezer ember próbált illegálisan átjutni rajta. A lengyel határőrség mintegy 1350 esetben megakadályozta a határátlépést, több mint 780 személyt pedig feltartóztattak és őrzött központokba szállítottak.

Az észt, a lett, a litván és a lengyel kormányfő hétfőn közös nyilatkozatban állapították meg: Fehéroroszország nyugati határain a migrációs válságot a Lukasenka-rezsim tervelte ki és szervezte meg, ez a szomszédos uniós tagállamok, valamint az egész EU elleni hibrid (nem katonai eszközökkel vívott) támadásnak számít.

Szorgalmazták, hogy az EU szervei haladéktalanul megfelelő értékű többleteszközöket biztosítsanak a kialakuló újabb migrációs válság kezelésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×