eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az új-zélandi Paihia közelében 2021. február 3-án. Az új-zélandi gyógyszerészeti felügyelet (Medsafe) jóváhagyta a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját. A miniszterelnök elmondta, hogy a határőrség alkalmazottainak a vakcinálásával elkezdik az oltási programot. Azért oltják be őket először, mert az országban egy ideje nem tudnak közösségen belül kiindult fertőzésről, így a határon dolgozók számítanak a legveszélyeztetettebb csoportnak.
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Ben McKay

Koronavírus: újabb eseteket találtak Új-Zélandon

Korábban fél évig nem volt egyetlen pozitív teszt sem az országban, csak a határon akadtak fenn fertőzöttek.

Újabb koronavírus-fertőzötteket regisztráltak Új-Zélandon, ahol a kormányt több bírálat is érte az ellenzék részéről az oltási kampány lassúsága, valamint a zárlatoknak a gazdaságra gyakorolt negatív hatásai miatt.

A tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában 11 új, a delta variáns okozta esetre bukkantak, ezzel a járvány legújabb hullámának már 21 regisztrált fertőzöttje van.

Ashely Bloomfield tisztifőorvos hozzátette azt is, hogy az országban ezentúl a 12 és 15 év közöttiek is felvehetik az oltást. Mostanáig csak a 16 éves és az afölötti korosztály kaphatta meg Pfizer/BioNTech-vakcinát. Új-Zélandon nem használnak más vakcinát.

Az országban kedden lépett életbe újabb országos zárlat, miután fél év után ismét közösségi koronavírus-fertőződést regisztráltak, az ország legnagyobb városában, Aucklandben. Elemzők szerint az új esetek vélhetően késleltetik a szakaszos nyitást.

Az ötmilliós ország lakosságának mindezidáig csak körülbelül a 23 százaléka kapta meg a vírus elleni oltás mindkét adagját,

ez a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 38 tagországa közül a legalacsonyabb arány.

Judith Collins, az ellenzéki Nemzeti Párt vezetője kudarcnak nevezte az oltási kampányt, hozzátéve, hogy a zárásnak a vakcinázás sikertelensége miatt nincs alternatívája.

"Már nem olyan biztos, hogy Jacinda Ardern stratégiája a legcélravezetőbb" – jegyezte meg véleménycikkében a korlátozások kapcsán a New Zealand Herald című újság, utalva arra, hogy a miniszterelnök a pandémia kitörése óta többször is védelmébe vette a járvány terjedését lassítani kívánó karanténintézkedéseket.

A kormányfő kedden ismét leszögezte: a mielőbbi, szigorú zárás segítségével tudják csak elejét venni a vírus terjedésének, és rámutatott arra, hogy több országban – köztük a szomszédos Ausztráliában is – éppen a késlekedés vezetett a járványügyi helyzet romlásához.

Az új-zélandiak nagy része betartotta a rendelkezéseket, a kormány pedig arra figyelmeztetett, hogy kihágások esetén könnyen az Ausztráliában bekövetkezett rossz helyzettel kell számolni.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem csütörtöki összesítése szerint Új-Zélandon a járvány kezdete óta 2955 ember kapta el a SARS-CoV-2 koronavírust, és 26-an haltak bele az általa okozott betegségbe (Covid-19).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×