eur:
392.27
usd:
361.89
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Füst száll a magasba a radikális iszlamista tálib harcosok és a kormányerők összecsapása nyomán a délnyugat-afganisztáni Kandahár városban 2021. augusztus 12-én. A tálibok elfoglalták Kandahárt, Afganisztán második legnépesebb városát. Az elmúlt nyolc napban a tálibok az afgán tartományi székhelyek közel felét megszerezték. A nagyvárosok közül már csak Kabul, Mazar-i-Saríf és Dzsalálábád áll a kormányerők felügyelete alatt.
Nyitókép: MTI/AP/Sidiqullah Khan

Kína: baráti kapcsolatra törekszünk a tálibokkal

Peking nem zárja be kabuli nagykövetségét és hajlandó támogatni az újjáépítést.

Kína "baráti kapcsolatra" törekszik az Afganisztánt uraló, iszlamista tálibokkal – jelentette ki Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő.

A tisztségviselő közölte, hogy Peking nem zárja be kabuli nagykövetségét, illetve hangsúlyozta, hogy hajlandók támogatni az újjáépítést.

Azzal kapcsolatosan nem fogalmazott teljesen egyértelműen, hogy elismerik-e a tálibokat a dél-ázsiai ország új kormányaként, mindössze annyit mondott, hogy tiszteletben tartják az afgán nép választását.

Emellett reményét fejezte ki, hogy sima és békés lesz az átmenet Afganisztánban, valamint kiemelte, hogy a felkelők többször is úgy nyilatkoztak, hogy jó viszonyt szeretnének kialakítani Kínával.

Peking korábban felelőtlennek nevezte a hirtelen amerikai kivonulást, mondván, az polgárháború veszélyével fenyeget.

Afganisztán határos Kínával, igaz, a közös határszakasz csupán 76 kilométer hosszú.

A kínai kormány az utóbbi években tárgyalásokat kezdett a tálibokkal, akiknek egy küldöttsége az országban is járt. A radikálisok második számú vezetője, Abdul Gáni Baradar molla július végén találkozott Vang Ji kínai külügyminiszterrel.

A tálibok a nemzetközi haderő kivonulását kihasználva offenzívát indítottak az ellenállást alig tanúsító kormányerők ellen, és végül vasárnap bevették Kabult is. Ezzel párhuzamosan az afgán elnök külföldre menekült, a kormány pedig összeomlott.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×