eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Drónnal készített légi felvétel a megáradt Ahr folyóról a Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományban fekvő Schuld településen 2021. július 15-én. A heves esőzés és árvíz miatt összeomlott több ház, legkevesebb nyolc ember életét vesztette, nagyjából harminc ember hollétéről nem tudni.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Christoph Reichwein

Már 45 halottja van a Németországban pusztító ciklonnak – videók, fotók

Két tűzoltó is meghalt mentés közben. A következő napokban sem javul az időjárás.

Tovább emelkedett a németországi áradások áldozatainak száma, a hatóságok csütörtök délutáni adatai szerint legalább 45 ember halt meg a természeti katasztrófában.

A kedden kezdődött özönvízszerű esőzés miatt az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány több térségében megáradtak a folyók és patakok, és alámostak utakat, elöntöttek udvarokat, pincéket, házakat, helyenként egész településeket.

A BBC videója:

A Bonn közelében fekvő Schuldban az előzetes adatok szerint 18 ember halt meg az Ahr folyó áradása miatt, és megsemmisült számos lakóépület.

A medréből kilépő folyó a járás, Ahrweiler több más településén is pusztított. A katasztrófa a szomszédos Euskirchen járást is sújtotta, ott legalább 15-en vesztették életüket.

Rheinbachban hárman haltak meg, Kölnben ketten, Solingenből és Unna járásból egy-egy halálesetet jelentettek csütörtökön. Szerdán

két tűzoltó halt meg a térségben mentési munkálatok közben.

A váratlanul és rendkívüli sebességgel keletkezett áradások elleni védekezésben a tűzoltóság és a katasztrófavédelmi szervezet (THW) mintegy 15 ezer emberrel vesz részt.

Az árral küzdő tűzoltóautó:

A hadsereg (Bundeswehr) több mint háromszáz katonával és munkagépekkel segíti őket.

Különösen feszült a helyzet a Wupper folyó mentén, több települést ki kellett üríteni, és a régió egyik legnagyobb városa, Wuppertal egy része víz alá került.

Rohamosan emelkedik a Rajna, a Mosel és több kisebb nyugat-németországi folyó vízszintje is.

A hosszan tartó heves esőzés áramkimaradásokat, jelentős károkat és közlekedési fennakadásokat is okozott. A Westnetz hálózatüzemeltető társaság adatai szerint Észak-Rajna-Vesztfáliában és Rajna-vidék-Pfalzban legalább kétszázezren maradtak áram nélkül, mert vízbetörés vagy annak veszélye miatt le kellett kapcsolni transzformátorállomásokat. Leverkusenben egy kórházat teljesen ki kellett üríteni az áramellátás megszakadása miatt. A Deutsche Bahn vasúttársaság csütörtöki figyelmeztetése szerint érdemes egész Észak-Rajna-Vesztfáliát elkerülni.

Bad Münstereifel, 2021. július 15.
A pusztítás nyomai az Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartományban fekvő Bad Münstereifel településen történt áradásokat követően 2021. július 15-én. A hosszan tartó heves esőzés áradásokat, földcsuszamlásokat okozott Németország középső és nyugati országrészében.
MTI/EPA/Sascha Steinbach
A pusztítás nyomai az Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartományban fekvő Bad Münstereifel településen történt áradásokat követően 2021. július 15-én. MTI/EPA/Sascha Steinbach

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint

az időjárási helyzet várhatóan a hét végéig alig változik.

Az ország nagy részén továbbra is számolni kell azzal, hogy rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Az áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta, amely Németország területének több mint 50 százalékát fedte be vastag felhőtakaróval. A meleg és nedves levegőt szállító ciklon lassan mozog, tartósan Németország felett kering. Ez a heves esőzéssel járó stabil időjárási helyzet meglehetősen ritka, az utóbbi 15 évben nem fordult elő, és több szakértő szerint valószínűleg a globális éghajlatváltozásnak tulajdonítható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×