eur:
392.37
usd:
362.3
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa elítéle Milosevic egykori munkatársait

Az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusának (MICT) bírái 12 év börtönbüntetésre ítélték Jovica Stanisic és Franko Simatovic volt szerb titkosszolgálati vezetőket a délszláv válság idején elkövetett háborús bűneikért.

A 71 éves Stanisic az egykori szerb állambiztonsági szolgálat főnöke volt, Simatovic pedig a helyettese. Mindketten Slobodan Milosevic volt elnök közeli munkatársai voltak. 2003-ban vádolták meg őket Horvátország és Bosznia területén 1991 és 1995 között elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekkel. A szerb állambiztonsági szolgálat félkatonai csoportokat hozott létre és fegyverzett fel, amelyek azután Horvátországban és Boszniában ezrek halálát követelő atrocitásokat követtek el.

A vád mindkettőjükre életfogytiglani börtönt követelt, de 2013-ban, megfelelő bizonyítékok hiányára hivatkozva első fokon felmentette őket a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására felállított törvényszék. Később azonban elrendelték az ügy újratárgyalását, mondván, hogy a bírák korábban hibát követtek el, és tévesen alkalmazták a jogot az ügyben.

A MICT két szerb belbizonsági vezetőt bűncselekményekben való bűnsegédletért és felbujtásért ítélte el szerdán, illetve egy boszniai városban Bosanski Smac-ban 1992-ben elkövetett bűntetteikért. A törvényszék szerint azért kaptak "enyhébb" büntetést, mivel nem volt arra elegendő bizonyíték, hogy más városokban és falvakban bűncselekményeket követtek volna el. Mindkét alperesnek, akik ártatlannak vallották magukat, jogában áll fellebbezni.

Az ügyet korábban tárgyaló hágai Nemzetközi Törvényszék az egykori Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett, a nemzetközi humanitárius jogot súlyosan sértő cselekményekért felelős személyek megbüntetésére jött létre. A törvényszék megbízatásának 2017.december 21-i lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) vette át.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×