eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Az asszisztens átadja az oltást végző orvosnak az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus elleni vakcináját, mielőtt a második adaggal beoltanak egy nőt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton Nagykállóban 2021. június 3-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Szlovén miniszter: "nem az a kérdés, lesz-e negyedik hullám, hanem az, hogy mikor"

Két szomszédos ország sem tudja tartani az oltási ütemet.

Horvátország és Szlovénia is elmaradt a koronavírus elleni oltással, egyik sem tudja teljesíteni azt a célt, hogy június végéig beoltsa a felnőtt lakosság legalább felét. Bár mindkét országban javulnak a járványügyi adatok, nagyon lassan emelkedik a beoltottak száma.

"Nem az a kérdés, lesz-e negyedik hullám, hanem az, hogy mikor" - mondta Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter, utalva a gyorsabban terjedő delta variánsra, amely már megjelent Szlovéniában és Horvátországban is.

"Ha azt akarjuk, hogy ősszel nyitva legyenek az iskolák, fellendüljön a turizmus és a gazdaság, akkor oltakozni kell"

- fogalmazott Poklukar.

Az országban keddre 35 új fertőződést jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg sem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 71-en vannak kórházban, 19-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában védőoltást eddig 809 033-an kaptak, közülük 649 643-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 47, illetve 37 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 70 új fertőzöttet azonosítottak, amivel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 359 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében újabb három beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8205-re emelkedett. Kórházban jelenleg 181 beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 482 581-en kaptak védőoltást, közülük 1 062 459-en már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 44, illetve 32 százaléka.

Andrej Plenkovic kormányfő arra az újságírói kérdésre válaszolva, tervezi-e a kormány, hogy megjutalmazza azokat, akik most felvennék az oltást, ezzel is gyorsítva az oltási kampányt, azt válaszolta: mi lesz akkor azzal a 44 százalékkal, aki már beoltatta magát?

Úgy vélte: abba a szakaszba értek, amelyben mindenki teljeskörűen tájékozott a járvány kulcsfontosságú kérdéseiben, és minden állampolgárnak minimális felelőssége lenne, hogy beoltassa magát.

A kormányfő azt is kifejtette, hogy nem kívánják megjutalmazni azokat, aki felveszik a védőoltást, és büntetni sem fogják az oltást ellenzőket.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×