eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Annalena Baerbock, a Szövetség 90/Zöldek társelnöke a pártszövetség hamvazószerdai rendezvényén Landshutban 2019. március 6-án. A politikai hamvazószerdának is nevezett napon a német pártok képviselői találkoznak a támogatóikkal és beszédeket mondanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

Összeomlott a zöldek kancellárjelöltjének támogatottsága Németországban

A legkisebb eséllyel induló, szociáldemokrata jelöltet tartják a legrátermettebbnek a választók.

Egyetlen hónap alatt támogatói több mint egyharmadát elveszítette a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő német ellenzéki Zöldek kancellárjelöltje – mutatta ki egy felmérés.

A ZDF országos köztelevízió megbízásából rendszerint havonta készített Politbarometer nevű kutatás új adatai szerint a német választók 28 százaléka tartja alkalmasnak a kancellári tisztségre a Zöldek jelöltjét, Annalena Baerbockot. Egy hónappal korábban, május elején még 43 százalék volt ez az arány.

A Zöldek legfőbb vetélytársa a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, amelynek jelöltjét, Armin Laschetet a németek 43 százaléka tartja alkalmasnak a kancellári tisztségre.

Ez 6 százalékpontos emelkedés a májusi 37 százalékhoz képest.

A harmadik jelölt, a szociáldemokrata (SPD) Olaf Scholz, aki pártja alacsony támogatottsága miatt a legkisebb valószínűséggel szerzi meg a tisztséget, a választók 48 százaléka szerint alkalmas kancellárnak. Ez ugyancsak 6 százalékpontos erősödés az egy hónappal korábbi 42 százalékhoz viszonyítva.

Annalena Baerbock 2013 óta a Bundestag tagja, 2018 óta a Zöldek társelnöke és a párt első kancellárjelöltje. A szövetségi politika első vonalában eltöltött három évben a maximalista, mindig felkészült, talpraesett és a gyereknevelést a munkával példásan összeegyeztető politikus képe alakult ki róla.

Ezen a képen több repedés keletkezett, amióta áprilisban pártja megtette kancellárjelöltnek, és a sajtó elkezdte fokozott figyelemmel követni tevékenységét és vizsgálni pályafutása korábbi szakaszait. Botlásainak sorába tartozik például, hogy kiderült, 2018 óta rendre elfelejtette bejelenteni a Bundestag igazgatóságánál a képviselői fizetése mellett szerzett jövedelmét, amelyre a társelnöki tisztséghez kapcsolódó pótlékok révén tett szert.

Az utóbbi napokban leginkább a hivatalos életrajzában kimutatott pontatlanságok miatt bírálták. A német sajtóban bemutatott véletlen vagy szándékos tévedések miatt a dokumentum több részét módosítani kellett, például jelezték, hogy nem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságában (UNHCR) visel tagságot, hanem az UNO-Flüchtlingshilfe nevű egyesületben, amely az UNHCR-nek szervez pénzgyűjtő akciókat Németországban.

Annalena Baerbock tekintélyének gyengülésével együtt a Zöldek támogatottsága is visszaesett. A párt tavasszal hetekig valamennyi kutatóintézet felméréseiben vezetett, május végén, június eleje óta viszont már minden közvélemény-kutatásban ismét a CDU/CSU mögött áll. Ezt mutatta ki a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet is, amely 1977 óta készíti a Politbarometer-felméréseket a ZDF megbízásából.

Új adatai szerint a CDU/CSU a szavazatok 28 százalékára számíthatna, ha a következő vasárnap lenne a Bundestag-választás. A jobbközép pártszövetség 4 százalékponttal erősödött május második fele – a pártok támogatottságát mérő legutóbbi adatfelvétel – óta.

A Zöldek 22 százalékon állnak, az előző mérés óta 3 százalékponttal gyengültek.

A Bundestag többi pártjánál nincs számottevő mozgás. A CDU/CSU-val kormányzó SPD egy százalékponttal erősödve a választók 15 százalékának támogatására számíthat. Az ellenzéki oldalon a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 11 százalékon, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 7 százalékon, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 10 százalékon stagnál.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×