eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Egészségügyi dolgozó a Johnson and Johnson amerikai vállalat Janssen elnevezésű koronavírus elleni oltóanyagát tartalmazó fiolát tart a kezében a Mississippi állambeli Clarksdale egyik egészségügyi központjában 2021. április 7-én, miután egy idős embert beoltottak.
Nyitókép: MTI/AP/Rogelio V. Solis

Becsapták Európa kapuit a Janssen vakcina előtt

Az Európai Unió nem hívja le a további 100 millió adag Johnson&Johnson vakcinára vonatkozó opcióját, és a meglévőkből ugyanennyit elajándékoz.

Kezdetben a Janssen vakcinát az EU rendkívül fontosnak ítélte ahhoz, hogy sikeres legyen az európai vakcinálási program, az utóbbi időben viszont meredeken esett a bizalom az amerikai oltás iránt, mert a többi érintett oltáshoz hasonlóan nagyon ritkán ugyan, de vérrögképződéses megbetegedéseket okozott.

Az EU 200 millió vakcinára kötött megállapodást a vállalattal, amelyhez további 200 milliós opció társul. Az utolsó 100 dózis lehívására vonatkozó határidő június végén lejár, sajtóértesülések szerint viszont a bizottság nem kíván élni a beszerzéssel. A bizottság illetékesei nem kommentálták az értesülést – írja a Reuters alapján a Portfolio.

A döntést mégis inkább az indokolja, hogy a vállalat nem tudott időben teljesíteni: a gyártónak 55 millió adagot kellett volna leszállítania június végéig, de ebből eddig csak 12 millió érkezett meg.

Az EU emellett 100 millió Janssen vakcina eladományozásáról döntött, mivel a meglévő szerződésekkel (amely szinte teljes egészében mRNS vakcinákra vonatkozik) bőven át tudja oltani az EU lakosságát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×