eur:
393.08
usd:
363.28
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pexels.com

Nemek közötti egyenlőség: valóban ilyen rossz lenne a helyzet?

Egy friss kutatás szerint a nemek közötti egyenlőségben az utolsó előtti helyen áll Magyarország az Európai Unióban. A Kopp Mária Intézet szakértője ugyanakkor azt mondta: idehaza ebben az évtizedben volt a legnagyobb a foglalkoztatás-bővülés, kis túlzással minden nő dolgozhat, aki akar. A Liga Szakszervezetek elnöke pedig arról beszélt, bár az elmúlt években az iparban nőtt az igény a női munkavállalókra, a betanított munka alacsonyabb jövedelemmel jár.

A 26. helyen áll Magyarország az Európai Unióban a nemek közti egyenlőség megvalósulásának rangsorában. A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének (EIGE) adatai szerint a magyar egyenlőségindex a százból 53-as értéket ért el, ahol az egy pont a totális egyenlőtlenséget jelenti, szemben a százas értékű, maximálisan egyenlő bánásmóddal. Csak Görögországban rosszabb valamivel a helyzet 52,2 ponttal. A legnagyobb egyenlőtlenségek a nők és férfiak között főként a családdal, a döntéshozói pozícióban, az oktatásban és a munkaerőpiacon eltöltött időben mutatkoznak.

Szalai Piroska, a Kopp Mária Intézet szakértője szerint a rangsor nem tükrözi a magyar nők valós munkaerő-piaci helyzetét. Szerinte lehetnek olyan részszegmensek, ahol alacsony a mutató, de nincs az uniós átlag alatt Magyarország. Emlékeztetett, 2010-ben a két nem közötti foglalkoztatásiráta-különbség 6,5 százalék körüli volt, majd az ezt követő egy évtizedben a magyar gazdaság történetében mért legnagyobb foglalkoztatásbővülése következett, és a 2020-as – pandémiás – évben sem csökkent akkorát a foglalkoztatottak száma, mint Európa legtöbb országában.

Hiába diplomázik több nő, mint férfi a hazai egyetemeken, a nők között gyakoribb szakmákban diplomával együtt is jóval alacsonyabb a várható átlagjövedelem. A férfiak által uralt informatikában például kétszer magasabbak a bérek, mint amennyit például a pedagógusok kapnak. Ez a KSH Nők és férfiak Magyarországon című zsebkönyvének adataiból derült ki.

A Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádiónak korábban azt mondta, bár az elmúlt években az iparban nőtt az igény a női munkavállalókra, a betanított munka alacsonyabb jövedelemmel is jár, ez azonban nem egyedi. Mészáros Melinda hozzátette, sajnálatosan még azok a nők is, akik esetleg továbbtanulnak és felsőfokú iskolai végzettséget szereznek, olyan oktatási intézményeket választanak, illetve olyan területeken helyezkednek el, amelyek esetében lényegesen alacsonyabb a bérszint, mint ahol a férfiak jelennek meg nagyobb számban. Így például a társadalomtudományi és a műszaki tudományi területek közötti különbség – utóbbi javára – közel kétszeres mértékű átlagkeresetet mutat.

A szakszervezeti elnök kiemelte: a bérek helyzeten nemcsak a munkáltató és a munkavállaló ügye, hanem össztársadalmi probléma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×