eur:
395.16
usd:
368.02
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Virágcsokrok a londoni Buckingham-palota kerítésénél 2021. április 9-én. Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet brit királynő férje a mai napon, 99 éves korában elhunyt.
Nyitókép: MTI/AP/Alastair Grant

Megvan, mikor temetik Fülöp herceget

Többnapos nemzeti gyászt tartanak a szertartásig.

Április 17-én, jövő szombaton temetik el Fülöp herceget, a brit uralkodó férjét. A szertartás a windsori kastély Szent György-kápolnájában lesz délután.

A búcsúszertartást a palota beszámolója szerint a koronavírus-járvány megfékezést célzó kormányrendeletek figyelembevételével tartják. Ennek megfelelően a ceremónia nem lesz nyilvános, csak a királynő és a családtagok lesznek jelen, legfeljebb 30-an, de a szertartást a televízió közvetíti.

Köztük lesz Harry herceg, az unokája, aki tavaly felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként ráháruló feladatok ellátásával, és amerikai feleségével az Egyesült Államokba költözött.

A temetésig nyolcnapos nemzeti gyászt hirdettek.

Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként teljes körű állami temetés járt volna, de az edinburghi herceg maga is többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben.

A királyi család állami és ceremoniális eseményeinek tanácsadó és szervezőtestülete, a College of Arms már a temetés hivatalos terveinek szombati bejelentése előtt jelezte, hogy Fülöp hercegtől - kívánságának megfelelően - nem teljes körű állami temetésen vesznek majd búcsút.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×