eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői védőruházatot viselnek Hupej tartomány állategészségügyi hivatalának vuhani épületében 2021. február  2-án. Vuhan, a közép-kínai Hupej tartomány székvárosa a világjárvány legelső, ismert gócpontja. Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19 kérdésekben illetékes egyik vezetőjének közleménye szerint a küldöttség tagjai eredményesnek tartják az eddigi megbeszéléseket kínai partnereikkel.
Nyitókép: MTI/AP

WHO-vezetők érkeznek Magyarországra

A főigazgató elismerően nyilatkozott a magyarországi oltási kampány gyorsaságáról.

A koronavírus-járvány ellen az oltás az egyetlen alternatíva, ezért a vakcinákból semmiképpen sem szabad ideológiai és politikai kérdést csinálni - mondta csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Genfből, ahol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójával, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal tartott közös sajtótájékoztatót.

"Világosan látszik, hogy az egész világon exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, újabb és újabb variánsok lépnek fel, ezért az oltásnak nincs alternatívája, gyorsan kell oltani annak érdekében, hogy megvédjük az embereket" - jelentette ki a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy

a WHO kiváló példát mutatott azzal, hogy nem csinált ideológiai kérdést a vakcinákból.

"Mindazok, akik ideológiai kérdéssé tették Brüsszelben az oltást, azok gyakorlatilag emberek halálát okozták" - mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ezzel lassítják az oltási kampányokat és aláássák az oltási hajlandóságot.

Egyúttal arra szólította fel a magyar ellenzéket, "hagyjon fel az oltásellenes kampánnyal, és ne tegyen ideológiai vita tárgyává egyes oltóanyagokat, elbizonytalanítva ezzel az embereket".

A WHO főigazgatójával tartott közös sajtótájékoztatón Szijjártó Péter azt is elmondta, a jövőben is fontos lesz az oltóanyagok utánpótlása, ezért Magyarországon is kialakítanak erre a célra gyártási kapacitást, amely 2022 végére már rendelkezésre fog állni.

A felek bejelentették, hogy április végén a WHO európai vezetői is Magyarországra látogatnak, hogy e gyártási kapacitásnak az európai, illetve a globális láncba történő bekapcsolásáról tárgyaljanak.

A sajtótájékoztatón a miniszter kiemelte, hogy az Európai Unióban Magyarország vezető szerepet tölt be a lakosságarányosan oltottak számát tekintve, mert lassan eléri azt, hogy a felnőtt lakosság 25 százaléka legalább az első oltást megkapja.

"Minél több embert tudunk beoltani, annál több életet mentünk meg"

- hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szintén kiemelte az oltóanyagok helyi gyártásának a szükségességét, hozzátéve, hogy a WHO törekedni fog arra, hogy támogassa Magyarországot ennek megvalósulásában.

A főigazgató elismerően nyilatkozott a magyarországi oltási kampány gyorsaságáról is. Az immáron 24 százalékos lefedettséget rendkívül meggyőzőnek nevezte, és

arra biztatta Magyarországot, "tartsa meg ezt a lendületet".

A főigazgató ezen kívül a járványügyi rendelkezések - egyebek közt a maszkviselés - betartásának fontosságára is felhívta a figyelmet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×