eur:
392.91
usd:
363.44
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcináinak újabb szállítmányát ellenőrzi egy dolgozó a hűtőkamrában a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztályának épületében 2021. február 15-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Nem olt tovább Ausztria az AstraZeneca egyik adagjával

Átmenetileg felfüggesztették a folyamatot.

Azért döntöttek így, mert Alsó-Ausztriában egy ember meghalt, egy másik pedig megbetegedett az oltását követően. A két est a vakcina ugyanazon adagjához köthető – írta a Reuters alapján a hvg.hu.

Az áldozat egy 49 éves nő, a beteg egy 35 éves nő, utóbbi tüdőembóliát kapott, de azóta már jobban van. Mindketten egészségügyi dolgozók. Az egészségügyi hatóság közölte, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az oltás volt a közvetlen kiváltó oka a megbetegedésnek és a halálnak, de a vizsgálatokat még folytatni kell, és ebben az AstraZeneca is segíti az osztrákokat.

Az adott szállítmányból maradt vakcinákat már nem használják fel.

Frissítés: A rendelkezésre álló klinikai adatok alapján kijelenthető, hogy nincs összefüggés a két eset és az AstraZeneca oltóanyagának beadása között, hiszen trombotikus események nem tartoznak a vakcina ismert vagy jellemző mellékhatásai közé. A külföldi mellékhatás-jelentésekben nem számoltak be ehhez hasonló esetekről - hangoztatta az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal vasárnap nyilvánosságra hozott közleményében.

"A saját és minden érintett érdekében messzemenőkig támogatjuk a sajnálatos eset kivizsgálását" - így reagált az oltóanyagot gyártó AstraZeneca cég, jelezve, hogy kapcsolatban áll az osztrák hatóságokkal és teljes mértékben támogatja a vizsgálatot. "Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a globálisan 23 ezer emberen végzett klinikai kísérletek alapján adta meg az engedélyt a vakcinának. Ezen értékelések bizonyítják, hogy az AstraZeneca vakcinája hatékony és biztonságos" - hangsúlyozta a cég.(MTI)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×