eur:
394.49
usd:
367.64
bux:
72081.97
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető támogatói egy nem engedélyezett moszkvai tüntetésen 2021. január 23-án. Az öt hónap után hazatérő Navalnijt január 17-én vették őrizetbe a moszkvai seremetyjevói repülőtéren, majd egy bíróság elrendelte harminc napra szóló letartóztatását.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Szakértő: az orosz hatalom a kisebbik rosszat fogja választani

Az Oroszország-szakértő szerint a több százezres tüntetés után sem engedi majd szabadon az orosz bíróság Alekszej Navalnijt, aki letartóztatása után nyilvánosságra hozott egy Vlagyimir Putyin orosz elnök vagyonosodásáról szóló videót.

A mostani, leleplezőnek szánt film Vlagyimir Putyin orosz elnök százmilliárd rubeles palotájáról - amiről közölte, hogy sosem volt az övé - csak a jéghegy csúcsa. Itt egy nagyon régóta gyűlő elégedetlenségről van szó, ami Alekszej Navalnij körül csúcsosodott ki. A mostani letartóztatása, illetve hogy ezután egy nappal nyilvánosságra került ez a videó, katalizátora volt a feszültségeknek – mondta az InfoRádióban Rácz András Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság kutatója.

Navalnij annak ellenére ment haza, hogy éppen csak túlélt egy novicsokos mérgezést, valamint hogy az orosz vezetés többször is jelezte, ha visszatér Oroszországba, letartóztatják – ez a kutató szerint komoly személyes elkötelezettséget jelent. Ezen túl azonban kulcsfontosságú, hogy idén duma-választásokat tartanak, és Putyin pártja, az Egységes Oroszország egyáltalán nem áll jól. "Navalnij maga nem tud elindulni ezen a parlamenti választáson, hiszen érvényes ítélet van vele szemben, ám az orosz ellenzék egyre jobban megszervezi magát, és a Navalnij-féle antikorrupciós mozgósítás, amivel az ellenzéki politikus egykor ismertségre tett szert, országszerte jól működik" – mondta Rácz András, hozzátéve: Navalnij mozgásban akarja tartani a híveit a következő választásokra.

A hétvégén országszerte tüntettek Navalnij letartóztatása ellen (az orosz hatóságok pedig rekordszámú tüntetőt vettek őrizetbe), mindazonáltal a kutató szerint ez nem fogja megakadályozni Navalnij bebörtönzését, ez jövő hétvégén bekövetkezik. A politikust legutóbb 30 napra tartóztatták le, és február 2-án lesz az a meghallgatás, amelyen a bíróság eldönti, hogy a korábban kiszabott 3,5 éves feltételes börtönbüntetés letöltendőre változik-e. Rácz András úgy véli,

az orosz hatalom fel fogja vállalni mind a külföldi, mind a belföldi tiltakozásokat és letöltendőre ítélik, egyszerűen azon logika mentén, hogy ha szabadlábon lenne, az sokkal nagyobb károkat okozna.

Vagyis ekkor lesz egy hasonlóan nagy tüntetés, amit a hatalom valószínűleg minden eszközzel megpróbál majd megakadályozni, ellehetetleníteni. A nagyságrendek érzékeltetésére a szakember megjegyezte: a mostani hétvégén 110 városban volt tüntetés, ez a 2011–2012-es megmozdulások óta a legnagyobb földrajzi kiterjedésű volt – nem az történt tehát, ami sokszor szokott, hogy Moszkvában és Szentpéterváron tüntetnek, máshol pedig csend van.

A mostani tüntetéseken a rendőrség az egész országban 3618 embert vett őrizetbe – kérdés, milyen ítéletek lesznek ellenük. Jellemzően szabálysértést vagy rövidebb elzárást szoktak kiszabni, ezek nem elegendőek ahhoz, hogy a Navalnij mellett elszántan tüntetőket otthon tartsák. Jövő hét végén még biztosan lesznek tüntetések, utána viszont kérdéses a folytatás.

Rácz András nem biztos abban, hogy a fehérorosz forgatókönyvhöz hasonló események valósulnak majd meg Oroszországban, mert ahhoz kellett az is, hogy az ottani hatalom nagyon erősen "félrekezelje" az ottani tüntetéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×