eur:
397.24
usd:
356.66
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Védőmaszkot visel a Sellő-szobor, Varsó jelképe 2020. április 15-én. Lengyelországban április 27-től elkezdik fokozatosan visszavonni a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokat.
Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Kevés a vakcina Lengyelországban

Kerülőutat használna ki a varsói kormány, hogy felgyorsíthassa az oltási programot.

Lengyelország logisztikailag kész arra, hogy havonta három-négymillió embert oltsanak be a koronavírus ellen, de kevés a vakcina, a kormány ezért az oltóanyagbeszerzés növelésére törekszik, még az első negyedévben - közölte a lengyel kormányszóvivő.

A kormány a vakcinaszállítmányok növelésére számít, a második negyedévben határozottan nagyobb lesz az érkező mennyiség, így a beoltottság mértéke is sokkal nagyobb lesz - nyilatkozott Piotr Müller kormányszóvivő a lengyel közszolgálati rádió hírcsatornájának (Polskie Radio 24).

Müller közlése szerint szerda délelőttig több mint 153 ezer embert oltottak be. A lengyelországi vakcinázási program keretében december végétől az úgynevezett "zéró csoport" - az egészségügy dolgozók, illetve családtagjaik, valamint a kórházban kezelt koraszülött csecsemők szülei - beoltása zajlik.

A szóvivő megerősítette, hogy a kormány lépéseket tesz annak érdekében, hogy már az első negyedévben több vakcinát szerezzen be a gyártóktól, de - mint Müller mondta - a megnövelt szállítmányokról jelenleg még nincs megállapodás.

Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője kedden közölte, hogy Lengyelország az Európai Unió (EU) egyes más országaihoz, például Németországhoz hasonlóan,

közvetlenül a gyártócégekkel tárgyal az európai uniós vakcinabeszerzési programon kívüli vakcinák beszerzéséről.

Dworczyk szerint a jelenlegi szerződések alapján

  • a BioNTech-Pfizer német-amerikai vakcinából március végéig 4,6 millió adag,
  • az amerikai Moderna cégtől 840 ezer adag,
  • és az uniós szintű engedélyezés esetén a CureVac német cégtől 400 ezer adag érkezhet Lengyelországba,

a két dózisú vakcinákból így március végéig összesen 2,9 millió lengyelt olthatnak be a hozzávetőleg 38 millió lakosú országban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×