eur:
393.05
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Elbuktak az amerikai elnökválasztás elleni kifogások

Az amerikai szövetségi szenátus vita nélkül elutasította a Donald Trump elnököt támogató republikánus szenátorok kifogását az elnökválasztás pennsylvaniai eredményének hitelesítése ellen.

A z államban Joe Biden demokrata párti jelölt győzött az elektori szavazatok és a helyi hitelesítés szerint.

A szövetségi felsőház 92:7 arányban utasította el a kifogást. A szavazást késleltette, hogy a hivatalából távozó elnököt támogató tüntetők egy csoportja szerdán este erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe, a Capitoliumba. A hatóságok négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és biztonságosnak nyilvánították az épületet.

A szavazás után Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti többségének vezetője a teremben kijelentette: nem számít arra, hogy lesz több szavazás elektori szavazatok elleni kifogásról.

Egy másik állam is volt, amelynek választási eredménye ellen több republikánus párti kongresszusi tag kifogást emelt: Arizona, de ezt a kifogást már mindkét házban leszavazták.

McConnell bejelentése azt jelenti az AP hírügynökség szerint, hogy ha a képviselőház - amelyben a demokraták vannak többségben - szintén leszavazza a pennsylvaniai eredmény kifogásolását, akkor a kongresszus ezzel befejezi Biden győzelmének hitelesítését.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×