eur:
395.33
usd:
367.47
bux:
71570.38
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Európai uniós és brit zászló a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) ellenző tüntetésen az Európai Parlament épülete előtt Brüsszelben 2020. január 30-án. Az európai uniós tagállamok kormányainak képviselőiből álló Európai Tanács a nap folyamán írásbeli eljárás keretében európai uniós oldalról végérvényesen elfogadta a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről rendelkező megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Brexit: vitatott pontokat von vissza London

Egy fontos megállapodás már megszületett.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között egyezség született arról, hogy London visszavonja a brit belső piac szabályozási jogköreit érintő, ellentmondásosnak tartott törvényjavaslatának legvitatottabb pontjait - jelentette be Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja Brüsszelben, az EU-tagországok uniós ügyekért felelős minisztereinek keddi videókonferenciáját követően.

Sefcovic tájékoztatása szerint a két fél közötti kereskedelmi megállapodás létrejötte érdekében folytatott tárgyalások haladásáért felelős vegyesbizottság brüsszeli ülésén elvi megállapodás jött létre, amely az Egyesült Királyság uniós kilépését szabályozó brexit-megállapodás, különös tekintettel az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv végrehajtására fókuszál.

A vegyesbizottság uniós és brit vezetőjének erről kiadott közös nyilatkozata szerint a megállapodás egyebek mellett az élelmiszerek és a gyógyszerek határokon történő átszállításakor végzett ellenőrzésre, valamint az exportnyilatkozatok kölcsönös elfogadására vonatkozik. Hozzátették: tisztázni kell az állami támogatásnak a jegyzőkönyv értelmében történő alkalmazását.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ma reggel is a 395-ös szinttel harcol a forint

Ma reggel is a 395-ös szinttel harcol a forint

Nem tud eltávolódni a 395-396 környékéről a forint, bármilyen kilengés után visszatér ide. Ma reggel is 395 környékén kezd az euróval szemben. Az utóbbi hetekben a nemzetközi hangulat változása billentette ki olykor-olykor a jegyzést, de ahogy a dollár is trendszerűen oldalazott, úgy a forint is visszatért ugyanoda mindig. A háten érkező amerikai foglalkoztatottsági mutató talán változtat ezen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×