eur:
394.92
usd:
367.82
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Szavazóhelyiséget jelölő tábla a Louisiana állambeli New Orleansban 2020. november 3-án, az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások estéjén. A voksoláson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók.
Nyitókép: MTI/AP/The Advocate/Chris Granger

Eldőlni látszik a szenátus sorsa - ez a felállás Joe Bidennek okozna több bosszúságot

Nemcsak elnököt, hanem képviselőházi és szenátusi tagokat is választottak kedden az Egyesült Államokban. Úgy tűnik, a törvényhozás továbbra is megosztott marad: a képviselőház a demokratáké, a szenátus a republikánusoké lesz.

A képviselőház esetében a demokrata többség várhatóan megmarad, mértéke viszont szűkülhet. Ugyanakkor a szenátusban, a közvélemény-kutatásokkal ellentétben, már közel sem ennyire biztos, hogy átveszik a hatalmat, sőt, meglepetésre újfent a republikánusok kerekedhetnek fölül – fogalmazott az InfoRádiónak Kaló Máté külpolitikai elemző.

Kérdéses egyelőre, hogy az északi ipari városokban Joe Biden előretörősével megfordul-e a helyzet a végeredmények szerint is. Erre még várni kell, ahogy a georgiai eredményekre is.

Az tehát biztos, hogy a Demokrata Pártnak meglesz a képviselőházi többsége,

ahhoz viszont, hogy a törvényhozási gördülékenység meglegyen, a szenátusnak is meg kellene lennie,

ami jelenleg nem tűnik valószínűnek. De Donald Trump és Joe Biden közü, utóbbi bánhatná jobban megválasztása esetén, hogy a szenátus nem az övé – fogalmazott a szakértő. Ugyanis a szövetségi szintű adminisztrációban levő pozícióknak a kinevezésére, vagy azok megerősítésére, valamint a szövetségi bírói kar tagjainak megerősítésére szenátusi szavazást rendel el az alkotmány. Vagyis

egy demokrata elnök mellett egy republikánus szövetség gátat tud vetni ezeknek a kinevezéseknek,

míg például az elmúlt négy év során Donald Trump és Mitch McConnell, a szenátusi republikánus frakcióvezető együtt a többségét nagyon hatékonyan kihasználva nevezett ki számos szövetségi bírót, amely pozíciók akár hosszú évekre, évtizedekre meghatározóak lehetnek az amerikai jogrendszerben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×