eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Védekezés: Wales mindenkire rátesz egy lapáttal

Két hetes, példátlanul szigorú karantént vezet be saját hatáskörben - Nagy-Britannia részeként - Wales. A helyi kormányzat „tűzmegszakítónak” nevezett intézkedése válasz a rohamosan növekvő koronavírusos esetszámra.

Mark Drakeford, a walesi kormányzatot vezető első miniszter jelentette be, hogy október 23-tól egészen november 9-ig drasztikusan korlátozzák az országrészben az emberek mozgását.

Utasításba adták, hogy mindenkinek otthonról kell dolgoznia, kivéve ha úgynevezett „kritikus dolgozó”, aki csak a munkahelyén tudja ellátni feladatait.

Bezáratják az összes, nem alapvető fontosságú üzletet, valamint a szabadidő-központokat, konditermeket, pubokat, éttermeket, könyvtárakat és még az újrahasznosítható szemétlerakóhelyeket is.

Megtiltják továbbá

a különböző háztartásokban élőknek nemcsak a zárttéri, de a szabadban való találkozókat is.

Az általános iskolák újra kinyitnak a közelgő őszi szünet után, de a középiskolák zárva maradnak. A walesi kormányzatvezető szerint azért van szükség a szigorra, hogy „lélegzetvételnyi időt adjanak” az egészségügyi szolgálatnak, és több ezer halálesetet előzzenek meg.

Az intézkedés nyomán Nagy-Britannián belül a legnépesebb országrész, Anglia marad az egyetlen, ahol még nem vezettek be az egész országrészre érvényes, úgynevezett „áramkör-megszakító” karantént.

Mindez annak ellenére történt, hogy a brit kormány tudományos tanácsadó testülete, orvosok, tanárok és az ellenzéki Munkáspárt is ezt javasolja.

Hétfőn a laborvizsgálatok alapján megerősített fertőzések száma már 18 800 körül állt, és 80 halálesetet is jelentettek. Közel ezerrel nőtt a kórházba került személyek száma.

Boris Johnson miniszterelnök szóvivője azzal vette védelmébe kormánypolitikát, hogy „folyamatosan kiértékeljük az intézkedéseket. A kormányfő világossá tette, hogy

nem akar újabb országos karantént,

és hogy a háromlépcsős rendszer a jó megoldás”.

Közben Írország is szigorúbb karantént vezet be szerdától. Megtiltják például, hogy bárki a lakóhelyétől öt kilométernél távolabbra utazzon. A hathetes szigorítás lehetővé teszi, hogy az emberek a szabad ég alatt találkozzanak a zónán belül egy másik háztartás tagjaival, a legtöbb üzlet és vendéglátóhely bezár, viszont nyitva maradnak az iskolák, és meg lehet tartani az úgynevezett elit sporteseményeket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×